Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Povstalci podľa premiéra doneckej republiky nemajú systém Buk

Alexander Borodaj Foto: TASR/AP

Borodaj tým poprel vyhlásenie jedného z vodcov vzbúrencov, ktorý v stredu priznal, že proruskí separatisti skutočne systém Buk vlastnia.

Londýn/Kyjev 24. júla (TASR) - Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandr Borodaj v rozhovore pre britskú spoločnosť BBC poprel medializovanú informáciu, že proruskí povstalci mali systém protilietadlovej obrany Buk, ktorým bolo údajne pred týždňom zostrelené malajzijské civilné lietadlo Boeing-777 s 298 ľuďmi na palube.

Borodaj tým poprel vyhlásenie jedného z vodcov vzbúrencov na východe Ukrajiny, veliteľa práporu Vostok Alexandra Chodakovského, ktorý v stredu rozhovore pre agentúru Reuters prvý raz od pádu malajzijského lietadla priznal, že proruskí separatisti skutočne systém Buk vlastnia. Chodakovskij taktiež naznačil, že systém protilietadlovej obrany mohol pochádzať z Ruska, kam ho za účelom zahladenia dôkazov o jeho prítomnosti na Ukrajine neskôr odviezli.

"Nie, nedostali sme Buk. Nemáme ho. V tejto oblasti neboli žiadne Buky," uviedol Borodaj v rozhovore, ktorý dnes zverejnila BBC.

Ako BBC upozornila, Borodaj predtým hovoril, že nevie o žiadnych fotografiách, ktoré zaznamenali systém Buk v oblasti mesta Snižne. Krátko na to však už zmienené fotografie označil za falzifikáty.

Na margo obvinení, že proruské sily na východe Ukrajiny nedôstojne zaobchádzali s telesnými pozostatkami cestujúcich zo zrúteného lietadla a dôkazovým materiálom, Borodaj uviedol, že konali v súlade s požiadavkami medzinárodných pozorovateľov OBSE. Tí údajne vedenie DĽR požiadali, aby "za žiadnych okolností" nemanipulovali s telami, ale počkali na príchod expertov.

"Čakali sme deň, dva, tri, stále," dodal s tým, že žiadny expert sa neobjavil. "Je absurdné vystaviť telá ešte dlhší čas 30-stupňovým horúčavám," vysvetlil. "To je scéna ako z hororového filmu," dodal.

Predstaviteľ OBSE Michael Bociurkiw však podľa BBC tvrdí, že misia pozorovateľov nežiadala proruských separatistov, aby sa tiel nedotýkali a nechali ich na mieste tragédie.

"Nie je súčasťou nášho mandátu, aby sme ľuďom hovorili, čo majú robiť. Našou úlohou je monitorovanie, pozorovanie a podávanie správ," vysvetlil.

V rozhovore, ktorý BBC označila za nezvyčajne úprimný, Borodaj priznal, že povstalci dostávajú podporu zo "strany celého ruského ľudu" v ich boji s ukrajinskou vládou. Pridali sa k nám dobrovoľníci, pričom za jedného z nich označil aj seba, "obyvateľa mesta Moskva".

Doplnil, že "namiesto toho, aby som sedel v zákope so zbraňou v ruke, mám teraz funkciu premiéra". "To je osud," vyhlásil. Borodaj súčasne poprel, že by bol agentom ruskej tajnej služby, ako sa o ňom často hovorí. Priznal však, že má kontakty v ruskej FSB - "ako každý, kto má čo do činenia s elitou spoločnosti".