Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Borrell: Blízky východ je na okraji útesu

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell počas spoločnej tlačovej konferencie v Paríži v pondelok 15. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Borrell uviedol, že očakáva od Izraela reakciu na tento bezprecedentný útok, no dúfa, že neprispeje k ďalšej eskalácii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Madrid 15. apríla (TASR) - Blízky východ sa ocitol na okraji útesu, vyhlásil v pondelok šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň vyzval na deeskaláciu konfliktu medzi Izraelom a Iránom, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Sme na okraji útesu a musíme sa odtiaľ dostať preč," uviedol Borrell pre španielsku rozhlasovú stanicu Onda Cero. "Musíme stúpiť na brzdy," dodal.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami, informovala izraelská armáda. Izraelu a jeho spojencom, vrátane USA či Británie, sa však podarilo zostreliť väčšinu z nich. Bezprecedentný útok bol podľa Teheránu odvetou za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné "zločiny" vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

Borrell uviedol, že očakáva od Izraela reakciu na tento bezprecedentný útok, no dúfa, že neprispeje k ďalšej eskalácii.

V izraelskej pravicovej vládnej koalícii podľa Borrella panujú hlboké rozdiely medzi zástancami tvrdej línie, ktorí chcú neľútostnú odvetu, a umiernenejšou frakciou. Táto frakcia chce taktiež podniknuť odvetné opatrenia, avšak podľa Borrella nie spôsobom "odpoveď za odpoveď".

Šéf európskej diplomacie v nedeľu telefonoval s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom. Podľa Borrella Európska únia potrebuje mať čo možno najlepšie vzťahy s Iránom aj napriek sankciám uvaleným na islamskú republiku za jej sporný jadrový program a iné záležitosti.

"Je v záujme všetkých, aby sa z Iránu nestala jadrová veľmoc a aby sa Blízky východ upokojil," uviedol Borrell.