Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Borrell odsúdil najnovšie útoky ruskej armády na Ukrajinu

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR / AP

Borrell ich označil za ďalší príklad teroru zo strany Kremľa a za vojnový zločin.

Brusel 16. decembra (TASR) — Šéf európskej diplomacie Josep Borrell odsúdil piatkové masívne raketové útoky ruskej armády na Ukrajinu. Borrell ich označil za ďalší príklad teroru zo strany Kremľa a za vojnový zločin, informuje agentúra AFP.

"Tieto kruté a neľudské útoky majú za cieľ znásobiť utrpenie ukrajinského ľudu a pripraviť Ukrajincov, ich nemocnice, záchranárov a iné životne dôležité služby o dodávky elektriny, tepla a vody. Sú to vojnové zločiny a sú barbarské," uviedol Borrell na margo najnovšej vlny útokov. Upozornil, že osoby, ktoré sú do útokov zapojené, sa budú za svoje konanie zodpovedať.

Nová vlna raketových útokov ruskej armády pripravila na Ukrajine o život niekoľko civilistov. Okrem toho boli z prevádzky vyradené viaceré elektrárne a vodárne.

Moskva tvrdí, že najnovšie ostreľovanie bolo zamerané na objekty využívané ukrajinskou armádou.

"Dnešné masívne raketové útoky Ruska po celej Ukrajine sú popri pokračujúcom každodennom ostreľovaní civilistov a civilnej infraštruktúry ďalším príkladom nevyberavého teroru zo strany Kremľa," zdôraznil vo svojom vyhlásení Borrell.

AFP poznamenala, že piatkové útoky nasledovali po sérii porážok, ktoré ruská armáda utrpela na bojiskách na Ukrajine.