Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Borrell: Operácia Aspides zohrá kľúčovú úlohu pri ochrane lodí

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell telefonuje počas príchodu na zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 19. februára 2024. Foto: TASR/AP

Borrell spresnil, že krajiny EÚ vyšlú spoločne do Červeného mora, Adenského zálivu a okolitých vôd bojové lode a systémy včasného varovania pred leteckými útokmi.

Brusel 19. februára (TASR) - Cieľom obrannej námornej bezpečnostnej operácie EÚ v v Červenom mori a Perzskom zálive s oficiálnym názvom EUNAVFOR ASPIDES je obnoviť a zabezpečiť slobodu plavby v tejto oblasti. Uviedol v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borrell na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli, Informuje o tom spravodajca TASR.

Spustením misie Aspides (v gréčtine: Štíty) EÚ podľa Borrella v čo najrýchlejšom možnom čase reaguje na potrebu obnoviť námornú bezpečnosť a slobodu plavby vo vysoko strategickom námornom koridore.

"Operácia bude zohrávať kľúčovú úlohu pri ochrane obchodných a bezpečnostných záujmov v záujme EÚ a širšieho medzinárodného spoločenstva,"
uviedol Borrell v správe pre médiá.

Spresnil, že krajiny EÚ vyšlú spoločne do Červeného mora, Adenského zálivu a okolitých vôd bojové lode a systémy včasného varovania pred leteckými útokmi. Operácia zabezpečí námornú prítomnosť EÚ v oblasti, na ktorú sa od októbra 2023 zameriavajú početné útoky húsíjov z Jemenu na medzinárodné komerčné plavidlá.

V úzkej spolupráci s podobne zmýšľajúcimi medzinárodnými partnermi operácia Aspides prispeje k zabezpečeniu námornej bezpečnosti a zaisteniu slobody plavby, najmä pre obchodné plavidlá. V rámci svojho obranného mandátu bude operácia zabezpečovať informovanosť o situácii na mori, sprevádzať plavidlá a chrániť ich pred možnými útokmi.

Operácia sa zameria na hlavné námorné komunikačné linky v úžine Báb al-Mandáb a Hormuzskom prielive, a v medzinárodných vodách v Červenom mori, Adenskom zálive, Arabskom mori, Ománskom zálive a Perzskom zálive.

Operačné velenie operácie bude v gréckom meste Larissa. Veliteľom operácie bude grécky komodor Vasilios Griparis a veliteľom ozbrojených síl taliansky kontraadmirál Stefano Costantino.

Operácia Aspides bude úzko spolupracovať s operáciou ATALANTA, ktorú EÚ prevádzkuje v západnej časti Indického oceánu a v Červenom mori, a s ďalšími medzinárodnými partnermi, ktorí prispejú k námornej bezpečnosti v oblasti oboch operácií.





(spravodajca TAS Jaromír Novak)