Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Borrell pozval na rokovania aj šéfov diplomacií Izraela a Palestíny

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Časť ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ sa stretne v ománskej metropole Maskat, kde bolo naplánované ich pracovné stretnutie s diplomatmi z krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.

Brusel 10. októbra (TASR) - Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ budú v utorok v Ománe mimoriadne rokovať o situácii v Izraeli a pásme Gazy. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorý v pondelok toto stretnutie zvolal v súvislosti s útokmi palestínskych militantov proti Izraelu a následnej odvete izraelských síl, v utorok na tieto rokovania pozval aj izraelského a palestínskeho šéfa diplomacie, informuje spravodajca TASR.

Borrell na sociálnej sieti X (predtým Twitter) uviedol, že na mimoriadne rokovanie Rady EÚ pre zahraničné veci pozval aj izraelského ministra zahraničných vecí Eliho Cohena a jeho rezortného partnera z Palestínskej samosprávy Rijáda al-Málikího. Spolu s nimi chce v hybridnom formáte (fyzická účasť a pripojenie sa cez videomost) prediskutovať situáciu v Izraeli a regióne Blízkeho východu.

"Pozval som izraelského ministra zahraničných vecí, aby sa zúčastnil na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré som zvolal dnes popoludní. Pozval som aj ministra zahraničných vecí Palestínskej samosprávy, aby vystúpil a prezentoval názory Palestínskej samosprávy," vysvetlil Borrell svoje stanovisko.

Časť ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ sa stretne v ománskej metropole Maskat, kde bolo naplánované ich pracovné stretnutie s diplomatmi z krajín Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC), ktorá zoskupuje Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty. Tí ministri, ktorí nemohli pricestovať do Maskatu, sa na rokovaniach zúčastnia prostredníctvom videokonferencie.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)