Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Borrell: Voči Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť Navaľného

Julija Navaľná, manželka ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell prichádzajú na zasadnutie ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 19. februára 2024. Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie EÚ sa v pondelok v Bruseli stretol s vdovou po tomto ruskom aktivistovi Julijou Navaľnou. Tá z úmrtia svojho manžela takisto obvinila ruského prezidenta.

Brusel 19. februára (TASR) - Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v pondelok uviedol, že voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi bude vyvodená zodpovednosť za smrť opozičného politika a kritika Kremľa Alexeja Navaľného. TASR správu prevzala z agentúry AFP a Borrellovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

"Vyjadrili sme zo strany EÚ najhlbšiu sústrasť Juliji Navaľnej. Voči Vladimirovi Putinovi a jeho režimu bude vyvodená zodpovednosť za smrť Alexeja Navaľného," napísal Borrell na sociálnej sieti X. Dodal, že EÚ bude naďalej podporovať občiansku spoločnosť v Rusku a nezávislé médiá. "Ako uviedla Julija, Putin nie je Rusko a Rusko nie je Putin," napísal.

Navaľnyj, jeden z najvýraznejších kritikov Kremľa, zomrel podľa ruských úradov v piatok v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom. Mal 47 rokov. Šéf diplomacie EÚ sa v pondelok v Bruseli stretol s vdovou po tomto ruskom aktivistovi Julijou Navaľnou. Tá z úmrtia svojho manžela takisto obvinila ruského prezidenta.

"Pred tromi dňami zabil Vladimir Putin môjho manžela Alexeja Navaľného," vyhlásila Navaľná vo videopríhovore. "Alexej zomrel v trestaneckej kolónii po troch rokoch trápenia a týrania... Najdôležitejšia vec, ktorú môžeme urobiť pre Alexeja a pre nás je pokračovať v boji,... a to ešte intenzívnejšie než predtým," vyhlásila vdova.

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani Navaľnú označil za odhodlanú ženu bojujúcu za slobodu, za ktorú jej manžel obetoval svoj život, píše agentúra ANSA.