Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Matka Evy V. zaplatila pozostalým obetí nehody štyri milóny forintov

Na snímke vrak vozidla, ktoré zhorelo po kolízii s autom so slovenským evidenčným číslom na diaľnici M3 neďaleko maďarskej obce Kerekharaszt 21. augusta 2012. Foto: TASR/MTI

Podľa maďarského denníka Bors ide iba o zálohu, príbuzní obetí si totiž chcú uplatniť nárok na odškodnenie v rámci občianskeho sporu .

Budapešť 12. septembra (TASR) - Matka Slovenky Evy V., ktorá je v Maďarsku obvinená zo spôsobenia vlaňajšej dopravnej nehody so štyrmi obeťami na životoch, zaplatila v týchto dňoch pozostalým štyri milióny forintov (13.358 eur), píše dnešné vydanie maďarského denníka Bors.

Podľa Borsu ide iba o zálohu, príbuzní obetí si totiž chcú uplatniť nárok na odškodnenie v rámci občianskeho sporu po ukončení teraz prebiehajúceho trestnoprávneho sporu.

Kým súd sa v týchto dňoch snaží zistiť prostredníctvom štyroch expertov, koľko alkoholu a kedy pila 36-ročná Slovenka predtým, ako vlani spôsobila nehodu na diaľnici M3, právni zástupcovia v zákulisí začali rokovať o tom, akým spôsobom odškodní milionárska slovenská rodina príbuzných obetí.

Advokát zastupujúci rodiny zosnulých Ádám Hantos v úvode trestnoprávneho súdneho procesu uviedol, že rodiny rátajú s odškodnením, zatiaľ však od obvinenej nič nedostali, pripomína Bors.

Z dôveryhodných zdrojov denník zistil, že matka obvinenej - vdova po bývalom ministrovi Mečiarovej vlády - v uplynulých dňoch poukázala peniaze deťom obetí - Györgyovi M., Judite M., Attilovi V. a Lászlóovi V.

Bors dodáva, že ide zrejme iba o vrch ľadovca. Skutočné odškodnenie, s ktorým rodina obetí môže rátať, dosiahne desiatky miliónov forintov, možno až rádovo stomiliónovú sumu.


Hir24: Ani experti nevedeli dokázať, že Eva V. spôsobila tragickú nehodu opitá

prevrátené auto so slovenským evidenčným číslom po kolízii s druhým autom na diaľnici M3 neďaleko maďarskej obce Kerekharaszt 21. augusta 2012.
Foto: TASR/MTI
Súd pre okolie Budapešti vypočul v stredu súdnych znalcov z odboru lekárstva, ktorí diskutovali o možnom psychickom vplyve alkoholu na obvinenú a na odbúravanie alkoholu v jej organizme, pretože stále nie je jednoznačné jasné, nakoľko bola za volantom opitá.

Obvinená od úvodu súdneho procesu, ktorý sa začal 27. augusta, odmieta vypovedať a tvrdí, že je nevinná. Slovenka, ktorá je v Maďarsku od 23. augusta 2012 vo vyšetrovacej väzbe, mala podľa výsledkov vyšetrovania v krvi v čase nehody 1,5 promile alkoholu. Súd jej viackrát predĺžil vyšetrovaciu väzbu a odmietol návrh jej obhajcu na prepustenie na kauciu a domáce väzenie.

Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie vo februári. Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.

Ani štyria experti nevedeli v stredu na súdnom pojednávaní v Budapešti dokázať, že Slovenka Eva V. spôsobila v auguste 2012 nehodu so štyrmi obeťami na životoch pod vplyvom alkoholu. Konštatoval to maďarský server Hír24, podľa ktorého nie je dokázané ani to, že pred tým, než si sadla za volant, užila drogy.

To, že Slovenka pila alkohol, je fakt. Ale či pred haváriou, alebo až po nej - ako to tvrdí ona - nie je jasné. Ak ju oslobodia spod viny riadenia motorového vozidla pod vplyvom alkoholu, tak si odsedí vo väzení podstatne menej rokov, píše Hír24.

Zatiaľ je podľa servera dokázané iba to, že Eva V. išla pred zrážkou s autom značky Fiat Punto rýchlosťou 160 km/h. Vo fiate zomreli traja ľudia, jedna žena podľahla ťažkým zraneniam v nemocnici.

Obvinená od úvodu súdneho procesu, ktorý sa začal 27. augusta, odmieta vypovedať a tvrdí, že je nevinná. Slovenka, ktorá je v Maďarsku od 23. augusta 2012 vo vyšetrovacej väzbe, mala podľa výsledkov vyšetrovania v krvi v čase nehody 1,5 promile alkoholu.

Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie vo februári. Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.