Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Bors: Matka Slovenky Evy V. je s domácim väzením dcéry veľmi spokojná

Slovenka Eva V. vychádza z budovy súdu 22. novembra 2013 v Budapešti. Rozhodnutie súdu týkajúce sa domácej väzby je vykonateľné aj napriek tomu, že ešte nenadobudlo právoplatnosť, z rúk Evy V. preto v závere pojednávania odobrali putá. Budovu Súdu pre okolie Budapešti následne opustila síce policajným autom, ale už bez pút. Foto: TASR

Bulvárny denník Blikk v nedeľu podrobne popísal prípravy príbuzenstva na oslavy pri príchode Slovenky po poldruha roka trvajúcom pobyte vo vyšetrovacej väzbe do luxusného obytného parku.

Budapešť 25. novembra (TASR) - Časť zahraničných médií vyjadrila takisto obrovské pobúrenie z toho, že Slovenka Eva V., ktorú prvostupňový budapeštiansky súd odsúdil minulý piatok na šesť rokov väzenia za spôsobenie vlaňajšej dopravnej nehody so štyrmi obeťami, trávi čas namiesto väzenia v domácej väzbe v luxusnom byte v maďarskej metropole.

Konštatovalo to dnes internetové vydanie denníka Bors, podľa ktorého je však matka odsúdenej z pochopiteľných dôvodov veľmi spokojná.

Bors sa téme venuje v článku s titulkom, ktorý zdôrazňuje, že matka odsúdenej Slovenky oslavuje rozhodnutie maďarského súdu. Periodikum si všíma aj reakcie slovenských a českých médií.

Advokát László Hegedüs v súvislosti s možným ďalším vývojom po vynesení právoplatného rozsudku uviedol, že maďarské orgány zvyčajne umožnia, aby si zahraničný odsúdený odsedel trest vo svojej vlasti. "Požiadať o to maďarské ministerstvo spravodlivosti bude môcť odsúdená, jej obhajca, prípadne rodina," dodal Hegedüs.

Keďže voči prvostupňovému verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, bude súdny proces pokračovať až do vynesenia právoplatného rozsudku na odvolacom súde. Slovenku Okresný súd v Gödöllö po vynesení rozsudku, ktorý zatiaľ nenadobudol právoplatnosť, prepustil z vyšetrovacej väzby a nariadil domácu väzbu.

Prokurátor sa odvolal aj voči rozhodnutiu o domácej väzbe. Ak súd odvolaniu vyhovie, pôjde Eva V. späť do väzenia.

Viaceré maďarské médiá počas víkendu uviedli, že "slovenská milionárka" plánuje nasťahovať svoje dve deti do apartmánu v XIII. budapeštianskom obvode, v ktorom je v domácom väzení. Deti by mali v maďarskom hlavnom meste navštevovať aj školu, uviedol denník Népszava.

Bulvárny denník Blikk v nedeľu podrobne popísal prípravy príbuzenstva na oslavy pri príchode Slovenky po poldruha roka trvajúcom pobyte vo vyšetrovacej väzbe do luxusného obytného parku.

Blikk konštatoval, že zrejme rodina vedela o rozhodnutí o domácej väzbe, pretože pod vedením matky odsúdenej po príchode zo súdu členovia príbuzenstva horúčkovite nosili do apartmánu šatstvo a mnoho ďalších vecí vrátane drahého luxusného kávovaru.

Novej susedke sa ale vôbec netešia obyvatelia obytného bloku, ktorým prekáža, že na každom kroku ich obťažujú zvedaví novinári, dodal denník.

Jobbik považuje verdikt v kauze nehody Slovenky za poburujúci

Piatkové rozhodnutie súdu v kauze občianky SR Evy V., ktorá vlani pod vplyvom alkoholu spôsobila v Maďarsku dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ako aj umožnenie jej odchodu z väzenia do domácej väzby, považuje opozične ultrapravicové Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik za poburujúce. Podľa agentúry MTI to dnes uviedol v Budapešti poslanec Jobbiku István Apáti.

Apáti kritizoval, že Eve V. súd vymeral z možnej sadzby piatich až desiatich rokov väzenia trest blízky najnižšiemu. Navyše podľa jeho slov zvyšný možný čas trestu - dva roky a deväť mesiacov - by mala stráviť v nápravnovýchovnom ústave s najnižším stupňom stráženia.

Do výkonu trestu sa započíta aj tretina času stráveného v domácej väzbe, preto čím neskôr sa zrodí právoplatný rozsudok na odvolacom súde, tým je to lepšie pre obvinenú, zdôraznil poslanec Jobbiku. Súčasne dodal, že domáce väzenie je v luxusnom apartmánovom dome, v ktorom sa na recepcii musí zahlásiť aj polícia pri vykonávaní dohľadu nad Slovenkou.

Z piatkového rozsudku podľa Apátiho vyplýva poznatok, že ak má niekto dostatok peňazí na expertov a advokáta, tak sa ľahko vyhne trestu pri akomkoľvek vážnom trestnom čine. Tento mimoriadne mierny verdikt je hanbou maďarského súdnictva a zboru sudcov, preto v tejto súvislosti by bolo potrebné otvoriť otázku zodpovednosti sudcu, podčiarkol poslanec Jobbiku István Apáti.