Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Maďarskí pravicoví extrémisti pripravovali útok na migrantov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Okresný súd v severomaďarskom Győri uvalil 17. novembra vyšetrovaciu väzbu na dvoch radikálov, ktorých zadržali minulý utorok príslušníci TEK pri zásahoch v ôsmich mestách a obciach.

Budapešť 21. novembra (TASR) - Maďarskí pravicoví extrémisti, proti ktorým zasiahli minulý týždeň príslušníci Centra boja proti terorizmu (TEK), sa pripravovali zaútočiť na migrantov, píše dnes spravodajský server borsonline.hu.

Okresný súd v severomaďarskom Győri uvalil 17. novembra vyšetrovaciu väzbu na dvoch radikálov, ktorých zadržali minulý utorok príslušníci TEK pri zásahoch v ôsmich mestách a obciach. Príslušníci zásahového komanda našli pri domových prehliadkach u ľudí spájaných s radikálnou pravicovou organizáciou Maďarský národný front veľké množstvo samopalov, pištolí a výbušnín. Jedenásť osôb vypočuli ako podozrivých z násilných trestných činov a zneužitia zbraní.

Medzi vypočutými podozrivými je podľa denníka Magyar Nemzet aj István Győrkös mladší - syn vodcu Maďarského národného frontu Istvána Győrkösa, ktorý 26. októbra pri domovej prehliadke v severomaďarskej obci Bőny zastrelil policajta a ďalšieho zranil. Podľa vyšetrovateľov syn vodcu extrémistickej organizácie s ďalšími radikálmi plánovali útok na migrantov.

Obhajca Győrkösa mladšieho Imre Németh pre borsonline.hu uviedol, že strelivo, ktoré našli u jeho mandanta, patrí k legálne držanej zbrani. O údajnom pripravovaní útoku na migrantov Győrkös mladší nevypovedal, a podal v tejto súvislosti sťažnosť, pretože nespáchal trestný čin, dodal Németh, podľa ktorého prípad Győrkösa mladšieho rieši Národný vyšetrovací úrad (NNI) oddelene od prípadu jeho otca.