Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

V Sýrii a Iraku je 120 občanov Bosny, 60 sa vrátilo do vlasti

Na archívnej snímke z 22. apríla 2014 návštevníci sa pozerajú pohľad na mesto Sarajevo. Foto: TASR/AP

V uplynulých šiestich mesiacoch nezaznamenali bosnianske úrady žiadne cesty svojich občanov do Sýrie a Iraku so zámerom pripojiť sa k džihádistom z tzv. Islamského štátu.


Sarajevo 7. decembra (TASR) - V uplynulých šiestich mesiacoch nezaznamenali bosnianske úrady žiadne cesty svojich občanov do Sýrie a Iraku so zámerom pripojiť sa k džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS). Informovali o tom dnes tamojšie médiá s odvolaním sa na ministra pre bezpečnosť Dragana Mektiča.

Podľa jeho slov sa aktuálne zdržiava na území oboch spomínaných krajín asi 120 občanov Bosny a Hercegoviny.

Zo zverejnených informácií ďalej vyplýva, že vyše 50 bosnianskych občanov prišlo v bojoch v Sýrii a Iraku o život a ďalších asi 60 sa vrátilo do vlasti, kde na nich čaká trestné stíhanie za účasť na aktivitách teroristických organizácií vrátane IS.

Mektič v utorok označil za neopodstatnené varovania niektorých chorvátskych médií pred rastúcou hrozbou extrémizmu v Bosne a Hercegovine. Tie sa odvíjajú zrejme od slov chorvátskej prezidentky Kolindy Grabarovej-Kitarovičovej, ktorá počas utorkovej návštevy Dubrovníka povedala, že sa treba vyrovnať so skutočnosťou, že do Bosny by sa mohli zo Sýrie a Iraku vrátiť tisícky bojovníkov IS.