Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Islamský extrémista útočil na policajnú stanicu vo Zvorniku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Udalosť odsúdil aj vysoký predstaviteľ EÚ pre Bosnu a Hercegovinu Valentin Inzko.

Sarajevo 28. apríla (TASR) - Policajt srbského pôvodu zahynul a dvaja ďalší utrpeli zranenia v pondelok večer okolo 19.00 h pri útoku zrejme radikálneho islamistu na policajnú stanicu vo východobosnianskom meste Zvornik. Informovali o tom bosnianske médiá.



Minister vnútra bosnianskej Republiky Srbskej (RS) Dragan Lukač pre stránku Klix.ba uviedol, že útočníkom je 24-ročný Nerdina Ibrič z obce Kučič Kula, ktorá patrí do okresu Zvornik. Doterajšie vyšetrovanie podľa neho ukázalo, že Ibrič vedel, kedy sa na stanici menia zmeny a práve v tom čase tam prišiel autom. Pred vchodom najprv zabil policajta a potom vtrhol dnu s výkrikmi "Alláhu akbar" (Boh je veľký), kde pokračoval v streľbe a zranil dvoch policajtov.

Útočník bol v následnej prestrelke zabitý, uviedol ďalej Lukač. Ibrič bol vyzbrojený dvoma puškami a pištoľou a vrecká mal plné munície.

Motív jeho činu zatiaľ nie je známy, mohol by však pochádzať z prostredia wahhábistickej komunity v Bosne a Hercegovine. Wahhábisti sa považujú za jediných nositeľov pravého neskazeného islamu, pričom vyznávačov ostatných islamských škôl často označujú za neveriacich.

Prezident RS Milorad Dodik označil útok vo Zvorniku za teroristický útok a obvinil bosnianske bezpečnostné štruktúry, že sú nefunkčné.

Udalosť odsúdil aj vysoký predstaviteľ EÚ pre Bosnu a Hercegovinu Valentin Inzko. Podľa neho by mala byť impulzom k lepšej spolupráci policajných štruktúr v rámci Bosny a Hercegoviny, regiónu i celej Európy. V žiadnom prípade ale nesmie viesť k zvýšeniu etnického napätia alebo k destabilizácii Bosny a Hercegoviny.

Po Daytonskej konferencii v roku 1995 bola Bosna a Hercegovina rozdelená na dve entity - moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosna a Hercegovina a Republiku Srbskú. V októbri 2008 strieľal wahhábistický extrémista zo samopalu na americkú ambasádu v Sarajeve. Útočník bol zranený a v roku 2012 odsúdený na 18 rokov väzenia.