Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bosna: Obvinený exgenerál Naser Orič sa stal poradcom ministra

Naser Orič Foto: TASR/AP

Orič sa spoločne s ďalšou osobou mal v roku 1992 podieľať na násilnej smrti troch bosnianskosrbských vojnových zajatcov v obciach Zalazje, Loliči a Kunjerac.

Sarajevo 29. januára (TASR) - Niekdajší bosnianskomoslimský generál Naser Orič, ktorý je obvinený z vojnových zločinov, bol menovaný za poradcu ministra pre vojnových veteránov Federácie Bosny a Hercegoviny Salka Bukvareviča. Informovali o tom dnes bosnianske médiá, podľa ktorých sa o tomto kroku diskutovalo už dlhší čas.

Orič sa spoločne s ďalšou osobou mal v roku 1992 podieľať na násilnej smrti troch bosnianskosrbských vojnových zajatcov v obciach Zalazje, Loliči a Kunjerac.

Počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-95 bol Orič veliteľom bosnianskej armády v Srebrenici, ktorá v júli 1995 padla do rúk bosnianskosrbských síl. Následne tam došlo k masakre približne 8000 moslimských mužov a chlapcov.

Oriča uznal v roku 2006 Medzinárodný trestný tribunál OSN pre bývalú Juhosláviu (ICTY) vinným z vojnových zločinov a odsúdil ho za to, že nezabránil niektorým zločinom, na dva roky väzenia. V odvolacom konaní však Oriča oslobodili s tým, že sa jeho trestnú zodpovednosť nepodarilo preukázať.

Bosnianska volebná komisia dala nedávno zelenú vymenovaniu politika Bakira Dautbašiča, sediaceho vo vyšetrovacej väzbe, za nového ministra dopravy. Dautbašiča zatkli za údajné ovplyvňovanie svedkov v procese proti údajnému drogovému dílerovi Naserovi Kelmendimu.