Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Bosnianskosrbský prezident svedčil v prospech Karadžiča

Bosniansky Srb Milorad Dodik, prezident Republiky Srbskej (RS) v Bosne, počas interview s agentúrou AP 15. júna 2011 v Banja Luke. Archívne foto. Foto: TASR/AP

Milorad Dodik vypovedal dnes pred haagskym tribunálom OSN v prospech svojho predchodcu. Vyjadril presvedčenie, že občiansku vojnu vyvolal vtedajší vodca bosnianskych moslimov Alia Izetbegovič.

Haag 9. apríla (TASR) - Bosnianskosrbský prezident Milorad Dodik vypovedal dnes pred haagskym tribunálom OSN v prospech svojho predchodcu z rokov 1992-96 Radovana Karadžiča, pričom obvinil moslimov z rozpútania občianskej vojny v Bosne.

Dodik rovnako ako Karadžič vyjadril presvedčenie, že občiansku vojnu vyvolal vtedajší vodca bosnianskych moslimov Alia Izetbegovič, ktorý chcel podľa neho premeniť Bosnu na islamský štát.

Niektoré zložky Izetbegovičovej strany začali podľa Dodika ešte pred začiatkom konfliktu vyzbrojovať moslimov. Prvými obeťami vojny sa preto stali Srbi, ktorých zastrelili moslimovia, zdôraznil Dodik, vypovedajúci ako jeden zo svedkov obhajoby.

Podľa agentúry AP tým podporil jedno z kľúčových tvrdení Karadžiča, podľa ktorého sa Srbi chopili zbraní ako poslednej možnosti, aby sa chránili pred moslimskou agresiou.

Na Dodikovo svedectvo pred Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) reagovalo združenie vdov a matiek moslimských mužov zabitých v roku 1995 pri masakre v Srebrenici. Vo vyhlásení označili Dodika za predĺženú ruku Karadžiča, ktorá len pokračuje v jeho politike glorifikácie Srbov na úkor ostatného obyvateľstva Bosny.

Izetbegovičov syn Bakir, ktorý zastupuje moslimov v trojčlennom predsedníctve Bosny a Hercegoviny, poprel Dodikove tvrdenia o tom, že by jeho otec usiloval o islamský štát. Historické fakty podľa jeho názoru dokazujú, že Alija Izetbegovič v skutočnosti bojoval za multietnickú Bosnu.

ICTY vedie proces s Karadžičom od októbra 2009. Obžalovaný je z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných počas bosnianskej občianskej vojny. Karadžič všetky obvinenia popiera. V prípade usvedčenia mu hrozí doživotie.