Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

Bosna Pri Srebrenici našli ďalší masový hrob obetí etnického násilia

Masový hrob, ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V Kozluku, ako pripomenul verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF, sa už v roku 1999 našli tri masové hroby s telesnými pozostatkami 340 obetí.

Sarajevo 9. decembra (TASR) - Neďaleko bosnianskeho mesta Srebrenica objavili ďalší masový hrob obetí etnického násilia. Forenzní špecialisti začali dnes s exhumáciou telesných pozostatkov z hrobu v obci Kozluk, ležiacej asi 70 kilometrov severne od Srebrenice, dejiska najhorších vojnových zločinov v Európe od skončenia druhej svetovej vojny, informovala príslušná prokuratúra.

V Kozluku, ako pripomenul verejnoprávny rakúsky rozhlas ORF, sa už v roku 1999 našli tri masové hroby s telesnými pozostatkami 340 obetí.

Počas terajšej exhumácie sa našli telesné pozostatky najmenej 15 ľudí. V lokalite, v ktorej objavili hrob, došlo počas vojny na Balkáne k poprave asi 1000 moslimských mužov a chlapcov. Ešte stále zostáva 200 z nich nezvestných.

Bosnianskosrbské ozbrojené sily pod velením v Haagu súdeného generála Ratka Mladiča odviedli po obsadení Srebrenice v júli 1995 napriek prítomnosti holandských modrých prílb okolo 8000 predovšetkým mužov a chlapcov moslimského pôvodu, ktorých neskôr zavraždili v jej okolí.