Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bosna: Vláda sa pripravuje na prílev migrantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa bosnianskeho ministra zahraničných vecí Igora Crnadaka úrady možno zatvoria hranice, o takomto kroku sa však zatiaľ nediskutovalo.

Nikózia 7. marca (TASR) - Cyperský minister zahraničných vecí Ioannis Kasulides dnes vyhlásil, že Turecko musí vziať späť ekonomických migrantov, ktorí nie sú oprávnení získať medzinárodnú ochranu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kasulides uviedol, že "je jasné", že "vyše 50 percent" migrantov nachádzajúcich sa v súčasnosti na európskej pôde nepochádza z vojnou trpiacej Sýrie, ktorej občania potrebujú takúto ochranu.

Šéf cyperskej diplomacie po dnešných rozhovoroch so svojím bosnianskym kolegom povedal, že ekonomickí migranti "našli ľahkú trasu" - letecky sa dopravia do Turecka, odkiaľ cestujú do Grécka. To všetko podnikajú v nádeji, že dosiahnu svoju cieľovú krajinu Nemecko alebo iné bohaté severoeurópske štáty.

Lídri Európskej únie dnes na summite v Bruseli vyvíjajú nátlak na Turecko, aby sa viac snažilo zastavovať migrantov pred ich púťou do Európy, a snažia sa aj získať podporu pre Grécko, kde uviazli tisíce ľudí.

Bosniansky minister zahraničných vecí Igor Crnadak v cyperskej metropole Nikózia vyhlásil, že jeho krajina sa takisto pripravuje na zvládnutie prílevu migrantov pokúšajúcich sa dostať na sever Európy, a to pre prípad, že by sa hlavná balkánska trasa posunula ďalej na juh.

Crnadak uviedol, že migrantom snažiacim sa dostať do Chorvátska, členskej krajiny Európskej únie, sa môže otvoriť "úplne nová trasa" cez Albánsko, Čiernu Horu a Bosnu - a to v prípade, že severnejšia balkánska trasa sa fakticky zavrie.

Bosniansky minister uviedol po rozhovore s cyperským partnerom Kasulidesom, že Bosna môže pomôcť "určitému počtu" migrantov prejsť cez svoje územie, ale postoj tamojšej vlády "rozhodne nie je taký, že by čo i len diskutovala o tom, že niektorým povolí zostať".

Podľa Crnadaka bosnianske úrady možno zatvoria hranice, o takomto kroku sa však zatiaľ nediskutovalo.