Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisícky ľudí sa vydali na pochod pripomínajúci masakru v Srebrenici

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Trasa približne 100-kilometrového pochodu kopíruje cestu, po ktorej utekali bosnianski Moslimovia z mesta Srebrenica počas juhoslovanskej vojny v roku 1995.

Sarajevo 8. júla (TASR) - Približne päťtisíc ľudí sa dnes vydalo na pokojný pochod cez bosniansky les, aby si takýmto spôsobom pripomenuli najhoršiu masakru, aká sa v Európe odohrala od druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Trasa približne 100-kilometrového pochodu kopíruje cestu, po ktorej utekali bosnianski Moslimovia z mesta Srebrenica po tom, ako sa ho v júli 1995 počas občianskej vojny v Bosne zmocnili jednotky bosnianskych Srbov.

Mnohých z tých, ktorí utekali zo Srebrenice v horúčavách, bez jedla a vody cez les, prepadli srbské jednotky. Buď ich zastrelili na mieste, alebo ich previezli do centier, kde ich neskôr popravili a pochovali v masových hroboch, pripomína AP.

"Zúčastnil som sa na tomto pochode, pretože som chcel vedieť, ako sa (tieto obete) cítili," povedal tíndežer Zehrudin Bošnjakovič. Dodal, že mu "bolo ťažko", avšak obetiam muselo byť ešte ťažšie.

"Musíme viac pracovať na zvyšovaní povedomia o dôležitosti tohto pochodu medzi našimi ľuďmi," uviedol Mevludin Ibriševič, jeden z účastníkov pochodu. "Musíme oživiť spomienky na tých, ktorí zahynuli, keď sa pokúšali utiecť," dodal.

Odhaduje sa, že 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, popravili jednotky bosnianskych Srbov v tomto meste a jeho okolí približne 8000 mužov a chlapcov, ktorých pozostatky ukryli vo viacerých masových hroboch.

Dosiaľ sa podarilo nájsť pozostatky vyše 6600 ľudí, ktoré následne pochovali na pamätnom mieste pri Srebrenici. Pozostatky ďalších 33 obetí, ktoré objavili nedávno, pochovajú budúci týždeň na 24. výročie srebrenickej masakry.