Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Valentin Inzko v lete končí na poste medzinárodného predstaviteľa

Na archívnej snímke rakúsky diplomat Valentin Inzko. Foto: TASR/AP

Rada pre implementáciu mierovej dohody (PIC) pre Bosnu po niekoľkých mesiacoch vymenovala za Inzkovho nástupcu bývalého nemeckého ministra Christiana Schmidta.

Sarajevo/Viedeň 27. mája (TASR) - Rakúsky diplomat Valentin Inzko v auguste končí na svojom poste predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu, informuje agentúra APA.

Rada pre implementáciu mierovej dohody (PIC) pre Bosnu po niekoľkých mesiacoch vymenovala vo štvrtok za Inzkovho nástupcu bývalého nemeckého ministra Christiana Schmidta.

Sedemdesiatdvaročný Inzko ukončí svoju funkciu k 1. augustu. Už dlhšie nástojil na odovzdaní štafety, neuspel však v dôsledku blokády zo strany Ruska.

Korutánsky diplomat na poste predstaviteľa medzinárodného spoločenstva pre Bosnu v marci 2009 nahradil slovenského diplomata Miroslava Lajčáka. Vo funkcii bol Inzko takmer tak dlho, ako jeho šiesti predchodcovia dokopy, píše APA.

Vymenovanie Schmidta je znakom obnovenia záväzku medzinárodného spoločenstva voči Bosne, kde v 90. rokoch prebehla krvavá občianska vojna. Bosnianski Srbi, ktorí sa usilujú o nezávislosť, totiž presadzovali zrušenie funkcie medzinárodného predstaviteľa. Moskva blokovala hľadanie vhodného nástupcu, Inzko tak musel funkciu zachrániť a pôsobil v nej ďaleko za hranicou svojho dôchodkového veku.