Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bosniaci protestujú proti návrhu zákonníka práce, ktorý odporúča EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vláda v moslimsko-chorvátskej časti krajiny - Federácii Bosny a Hercegoviny - mala v pláne o návrhu zákonníka práce rokovať dnes v parlamente.

Sarajevo 30. júla (TASR) - Tisíce Bosniakov vyšli dnes do ulíc metropole Sarajevo, aby tak prejavili nespokojnosť s návrhom nového zákonníka práce, ktorý podľa nich poškodzuje práva pracujúcich. Informovala o tom agentúra AP.

Vláda v moslimsko-chorvátskej časti krajiny - Federácii Bosny a Hercegoviny - mala v pláne o návrhu zákonníka práce rokovať dnes v parlamente. Protestujúci však požadujú, aby sa tak nestalo, kým do procesu tvorby zákonníka nebudú zapojené aj odbory.

Návrh vyvoláva znepokojenie aj v srbskej časti Bosny - Republike Srbskej -, kde sa však doposiaľ nedostal do parlamentu. Bosnianski lídri sa zasadzujú o približovanie svojej krajiny k EÚ, a to práve implementáciou sociálno-ekonomických reforiem, ktoré únia odporúča. Jedným z takýchto nástrojov je aj nový zákonník práce.

Ten aktuálny pochádza ešte z čias socializmu, pričom zamestnancom poskytuje širokospektrálnu ochranu. Nevytvára však dobré podmienky pre podnikateľov, čo je zároveň čiastočným dôvodom 40-percentnej nezamestnanosti, s ktorou Bosna aktuálne zápasí, píše AP.