Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bosnianske ženy protestovali proti zákazu nosenia šatiek na súdoch

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O všeobecnom zákaze náboženských symbolov v rámci súdnych inštitúcií rozhodla najvyššia justičná rada Bosny a Hercegoviny.

Sarajevo 8. februára (TASR) - Približne 2000 bosnianskych žien protestovalo v nedeľu proti zákazu nosenia moslimských šatiek v súdnych inštitúciách tejto balkánskej krajiny. Informovala o tom dnes televízia BBC.

Účastníčky demonštrácie v bosnianskej metropole Sarajevo označili nosenie hidžábu za jedno zo svojich základných práv. Podľa organizátoriek protestného pochodu je takýto zákaz "útokom voči moslimskej cti, osobnosti a identite" a jeho zámerom je pripraviť miestne moslimky o prácu v justičných ustanovizniach.

O všeobecnom zákaze "náboženských symbolov" v rámci súdnych inštitúcií rozhodla najvyššia justičná rada Bosny a Hercegoviny. V rozhodnutí sa výslovne spomína aj hidžáb, čo odsúdili politickí i náboženskí lídri bosnianskych moslimov.

K islamu sa hlási približne 40 percent z 3,8 milióna obyvateľov Bosny, zvyšok tvoria prevažne kresťania katolíckeho alebo pravoslávneho vyznania. V čase, keď bola Bosna súčasťou komunistickej Juhoslávie, bolo nosenie moslimských šatiek zakázané.