Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bosniansky parlament potvrdil vládu premiéra Denisa Zvizdiča

Denis Zvizdič Foto: news.tnt.ba

Ešte v priebehu dneška sa očakáva aj potvrdenie vlády Bosniansko-chorvátskej federácie, väčšej entity Bosny a Hercegoviny, tamojším parlamentom.

Sarajevo 31. marca (TASR) - Bosniansky parlament v Sarajeve dnes, takmer šesť mesiacov po parlamentných voľbách, potvrdil v úrade vládu premiéra Denisa Zvizdiča, a to pomerom hlasov 26:6, jeden poslanec sa zdržal. Informovala o tom agentúra APA.

Vládnucu trojkoalíciu v Bosne a Hercegovine vytvorili bosnianskomoslimská Strana demokratickej akcie (SDA), srbská Strana demokratického pokroku (PDP) a Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ). V kabinete bude pôsobiť deväť ministrov.

Na rozdiel od minulosti nie je súčasťou celoštátnej vlády Zväz nezávislých sociálnych demokratov z Republiky Srbskej (RS) tamojšieho lídra Milorada Dodika, ktorý sa opakovane vyjadril proti zachovaniu jednoty krajiny.

Ešte v priebehu dneška sa očakáva aj potvrdenie vlády Bosniansko-chorvátskej federácie, väčšej entity Bosny a Hercegoviny, tamojším parlamentom. Spory okolo etnického zloženia kabinetu Fadila Novaliča, ktoré 19. marca znemožnili podporu tejto vláde, sú podľa miestnych médií minulosťou.

Vládu Republiky Srbskej tamojší parlament v Banja Luke schválil už dávnejšie.