Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bosnianskych policajtov zatkli pre prepadnutie bankovej dodávky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri zatýkaní bola skonfiškovaná značná suma peňazí.

Banja Luka 15. januára (TASR) - Päť členov špeciálnej bosnianskosrbskej policajnej jednotky zatkli pre podozrenie z vylúpenia bankovej dodávky, z ktorej za pomoci automatických pušiek a protitankového raketometu údajne ukradli 617.000 bosnianskych mariek (315.400 eur). Informoval o tom dnes tamojší prokurátor, ktorého cituje agentúra Reuters.

K uvedenej lúpeži došlo vlani v septembri, keď ťažko ozbrojení lupiči zastavili vozidlo patriace bosnianskej pobočke banky Unicredit so sídlom v Taliansku. Dodávku zastavili na hlavnej ceste v autonómnej Republike srbskej, ktorá je súčasťou federatívnej Bosny a Hercegoviny (BaH). Lupiči zranili jedného ochrankára.

Dva autonómne regióny v BaH, Republika srbská a moslimsko-chorvátska federácia, majú samostatné policajné sily, pôsobí tu však i celoštátna polícia.

Prokurátor z Republiky srbskej Darko Ilič oznámil, že pri zatýkaní bola skonfiškovaná "značná suma peňazí" a že podozriví si tiež kúpili luxusné vozidlá.

Ilič na tlačovej konferencii povedal, že zbrane použité pri lúpeži boli v osobnom vlastníctve zatknutých policajtov a našli ich zakopané na neďalekej hore.

"Mrzí ma najmä to, že títo mladí muži, ktorých kariéry boli bez poškvrny, keď sme ich prijímali do našich radov a vycvičili, takto znemožnili svoju jednotku a celú policajnú silu," vyhlásil na tlačovej konferencii minister vnútra Republiky srbskej Dragan Lukač.