Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Priateľa bostonského atentátnika usvedčili z marenia vyšetrovania

Azamat Tažakov pred súdom 13.mája 2014 Foto: TASR/AP

Súd by mal rozhodnúť o výške trestu 16. októbra.

Boston 21. júla (TASR) - Kazašského priateľa obvineného bostonského atentátnika Džochara Carnajeva uznali dnes vinným z konšpirácie a bránenia výkonu spravodlivosti.

Súdna porota tak kvalifikovala skutočnosť, že sa Azamat Tažakov podieľal na odnesení ruksaku obsahujúceho upravenú pyrotechniku z Carnajevovej internátnej izby. Porotcovia však vyhlásili mladého Kazacha za nevinného v prípade odnesenia Carnajevovho laptopu.

Na základe usvedčenia z marenia úradného výkonu vyšetrovania hrozí Tažakovovi až 20 rokov väzenia. Kvôli obvineniu z konšpirácie by sa jeho trest mohol zvýšiť ešte o ďalších päť rokov. Súd by mal rozhodnúť o výške trestu 16. októbra.

Obhajcovia sa snažili dokázať, že Tažakov nebol prítomný pri vynášaní vecí z Carnajevovej izby ani pri ich odhadzovaní. Podľa prokuratúry však Tažakov o plánoch na likvidáciu dôkazov proti Carnajevovi vedel a súhlasil s nimi.

Rovnakým obvineniam čelí aj Tažakovov komplic, ďalší kazašský študent Dias Kadyrbajev, ktorého čaká samostatný proces v septembri. Tretí priateľ, Robel Phillipos zo štátu Massachusetts, čelí menej závažnému obvineniu klamania vyšetrovateľom.

Galéria: Teroristický útok počas najstaršieho maratónu na svete


Pri útoku z 15. apríla 2013 v cieľovej rovinke Bostonského maratónu prišli o život traja ľudia a 264 utrpelo zranenia.

Džochar Carnajev čelí 30 bodom obžaloby vrátane použitia zbrane hromadného ničenia. Jeho proces sa začne v novembri tohto roku; v prípade usvedčenia mu hrozí trest smrti. Druhý z atentátnikov, Džocharov brat Tamerlan, zahynul pri prestrelke s políciou niekoľko dní po útoku.