Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bostončania oslavovali Veľkú noc a pripravovali sa na maratón

Bostonskí policajti počas príprav na maratón. Foto: TASR/AP

V piatok sa spustil poplach, ktorý však bol skúškou. Ricardo Corral z New Yorku sa maratónu zúčastní v osobitnej skupine ľudí na invalidných vozíkoch.

Boston 21. apríla (TASR) - Bostončania cez víkend oslavovali veľkonočné sviatky kontrastujúce s prísnymi bezpečnostnými opatreniami, ktoré sa zaviedli pred dnešným bostonským maratónom.

Ľudia sa v nedeľu zhromaždili v kaviarničkách pod holým nebom, bežci v oficiálnych vestách si kupovali niečo na zjedenie pred tým, ako sa vydajú na dnešný maratón, dlhý 42,2 kilometrov, uviedla tlačová agentúra AP.

Gisele Goldsteinová z Tennessee sa chce na Bostonskom maratóne zúčastniť už dvanásty raz. Povedala, že dnešný deň poznamenal smútok po tom, ako vlani dve bomby zhotovené z tlakových hrncov zabili troch ľudí a vyše 260 ďalších zranili.

V piatok sa spustil poplach, ktorý však bol skúškou. Ricardo Corral z New Yorku sa maratónu zúčastní v osobitnej skupine ľudí na invalidných vozíkoch. Zdôraznil, že je pokojný a vedomý si prítomnosti polície.

Prísne bezpečnostné opatrenia

Početné policajné jednotky vítali v pondelok bežcov a divákov na Bostonskom maratóne, na ktorom minulý rok po domácky vyrobené bomby zabili troch ľudí a ďalších 260 zranili. Informovala agentúra AP.

Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam však na Bylstonovej ulici vládla radostná atmosféra. Spontánny aplauz prepukol, keď skupina bostonských policajtov prechádzala neďaleko miesta, kde minulý rok vybuchli obe bomby a deti tam tancovali za hudby z reproduktorov na pieseň "Star Me Up" od skupiny Rolling Stones.

Na slávne preteky sa zaregistrovalo okolo 36.000 bežcov, čo je druhý najvyšší počet v histórii, pričom mnohí prišli podporiť Bostonský maratón práve kvôli minuloročným udalostiam.

Vyšetrovatelia z amerického univerzitného mesta uviedli, že autormi bombových útokov z 15. apríla 2013 boli bratia čečenského pôvodu Džochar a Tamerlan Carnajevovci, ktorí žili v Kirgizstane a Dagestane. Dvadsaťšesťročný Tamerlan zomrel pri prestrelke s políciou niekoľko dní po bombových útokoch. Dvadsaťročný Džochar prehlásil, že sa cíti nevinný vo všetkých 30 federálnych obvineniach a čelí súdnemu procesu, v ktorom mu hrozí trest smrti.