Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Údajný atentátnik z Bostonu chodil po útoku normálne do školy

Džochar Carnajev Foto: TASR/AP

Úrady podozrievajú Džochara Carnajeva a jeho brata Tamerlana z dvoch bombových útokov.

Washington 21. apríla (TASR) - Po pondelkovom bombovom útoku na Bostonský maratón sa mladší z údajných atentátnikov podľa očitých svedkov vrátil na svoju domovskú univerzitu a správal sa, ako by sa nič nestalo. S odvolaním sa na jeho spolužiakov to dnes uviedli vo svojom internetovom vydaní noviny Boston Globe.

Zatiaľ čo vyšetrovatelia horúčkovito hľadali páchateľov útoku, pri ktorom zahynuli traja ľudia a vyše 170 utrpelo zranenia, 19-ročný Džochar Carnajev navštevoval svoje semináre na University of Massachusetts Dartmouth, informoval denník. Carnajev sa správal ako obvykle, navštívil telocvičňu a večer dokonca šiel na večierok. "Bol úplne uvoľnený," povedala jedna z jeho spolužiačok.

Carnajev sa zdržiaval na univerzitnom internáte až do štvrtka. Keď policajné vyšetrovanie naberalo na intenzite, univerzitu v piatok dočasne zatvorili. Ešte v ten istý deň, v noci miestneho času, ťažko zraneného Carnajeva chytili na bostonskom predmestí Watertown. Univerzita sa tak dnes mohla vrátiť k normálnej prevádzke.

Džochar Carnajev mal útok na maratón spáchať so svojím 26-ročným bratom Tamerlanom, ktorý zahynul 19. apríla pri prestrelke vo Watertowne. Jeho stav je stále vážny a nie je možné s ním komunikovať.

Televízia NBC dnes oznámila, že v nemocničnom ošetrení sa stále nachádza 52 ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri dvoch výbuchoch, traja pacienti sú v kritickom stave.

Stránka boston.com uviedla, že predstavitelia mesta by mali dnes zverejniť viacstupňový plán na znovuotvorenie oblasti v okolí ulice Boylston Street, kde k atentátom došlo. Polícia ju hermeticky uzatvorila a označila za miesto činu.

Bostonský starosta Tom Menino a guvernér štátu Massachusetts Deval Patrick vyzvali na minútu ticha, ktorá by sa mala držať v pondelok presne týždeň po útoku o 14.50 h miestneho času (20.50 h SELČ). Po nej sa v celom regióne rozoznejú zvony.

Úrady možno nikdy nebudú môcť vypočuť podozrivého Čečenca

Boston 21. apríla (TASR) - Starosta amerického Bostonu Tom Menino dnes vyhlásil, že úrady možno nebudú môcť nikdy vypočuť podozrivého z bombových útokov počas Bostonského maratónu.

Ten leží vážne zranený a nie je schopný hovoriť po tom, ako 24 hodín unikal polícii pri krvavej naháňačke, uviedla agentúra Reuters.

Devätnásťročný Džochar Carnajev, ktorý je čečenského pôvodu, je vo "veľmi vážnom" stave v bostonskej nemocnici po tom, ako ho v piatok dolapili, povedal Menino pre televíznu stanicu ABC.

"A nevieme, či vôbec niekedy bude možné vypočúvať túto osobu," dodal bez ďalších podrobností.

Úrady podozrievajú Džochara Carnajeva a jeho brata Tamerlana z dvoch bombových útokov, ktoré si počas pondelkového maratónu v Bostone vyžiadali životy troch ľudí, pričom ďalších vyše 180 utrpelo zranenia.

Dvojica má pravdepodobne na svedomí aj smrť policajta, ktorého našli zastreleného vo štvrtok v areáli Massachusettského technologického inštitútu (MIT) v meste Cambridge na okraji Bostonu.

Tamerlan Carnajev (26) prišiel o život počas štvrtkovej prestrelky s políciou.