Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o vyšetrení havárie boeingu

Foto: TASR

Návrh rezolúcie vypracovala Austrália, ktorá pri nešťastí prišla o 28 svojich občanov.

New York 21. júla (TASR) - Členovia Bezpečnostnej rady OSN dnes odsúdili zostrelenie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny a vyzvali ozbrojené skupiny, pôsobiace v tejto oblasti, aby umožnili "bezpečný, zabezpečený, úplný a neobmedzený prístup" na miesto nešťastia, informovala agentúra Reuters.

Pätnásť členov bezpečnostnej rady vrátane Ruska jednomyseľne schválilo rezolúciu požadujúcu, aby "bol pred spravodlivosť postavený každý, kto je za nešťastie zodpovedný, a aby sa do úsilia o objasnenie prípadu zapojili všetky štáty". Návrh rezolúcie vypracovala Austrália, ktorá pri nešťastí prišla o 28 svojich občanov.

Podľa dostupných správ na palube lietadla Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa zrútilo vo štvrtok na východe Ukrajiny, bolo 283 cestujúcich a 15 členov posádky.

Išlo o 189 Holanďanov, 44 Malajzijčanov (vrátane 15 členov posádky), 28 Austrálčanov, 12 Indonézanov, deväť Britov, štyroch Nemcov, štyroch Belgičanov, troch Filipíncov, jedného Kanaďana, jedného Novozélanďana a jedného Hongkončana. Identita zvyšných dvoch osôb zatiaľ nie je známa.