Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Izrael sa v Gaze zrejme dopúšťa vojnových zločinov, tvrdí Pillayová

Navi Pillayová Foto: TASR/AP

Izrael a Palestínčania sa navzájom dnes na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve obviňovali z vojnových zločinov.

New York/Ženeva 23. júla (TASR) - Izrael sa v Gaze, kde demolácie domov a zabíjanie detí vzbudzujú "silnú pravdepodobnosť" porušovania medzinárodného práva, dopúšťa pravdepodobne vojnových zločinov.

Podľa agentúry Reuters to dnes uviedla vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navy Pillayová.

Pillayová to povedala na začiatku mimoriadnej debaty na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. Vysoká komisárka zároveň odsúdila nekritické ostreľovanie Izraela zo strany militantov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Zároveň podotkla, že zabíjanie civilistov v Gaze, predovšetkým detí, vzbudzuje obavy v súvislosti s primeranosťou bezpečnostných opatrení Izraela.

Bezpečnostná rada OSN dostala návrh rezolúcie o prímerí v Gaze
Foto: TASR/AP
Jordánsko predložilo v utorok Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie, ktorý vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy a stiahnutie izraelských jednotiek z pobrežného pásma.

Návrh víta Egyptom vedené úsilie o ukončenie bojov medzi Izraelom a militantmi Hamasu a "odsudzuje všetko násilie a nepriateľské akcie namierené proti civilistom a všetky teroristické činy", informovala agentúra Reuters, ktorá sa dostal k návrhu.

Podobnú rezolúciu prijala BR OSN v roku 2009, keď za ňu hlasovalo 14 členov rady. USA, blízky spojenec Izraela, sa zdržali hlasovania, pretože Washington chce najskôr vidieť výsledky vtedajších snáh Egypta o sprostredkovanie prímeria.

Izrael spustil najnovšiu ofenzívu 8. júla, aby zastavil odpaľovanie rakiet na svoje územie. Podľa OSN dosiaľ pri konflikte zahynulo 582 Palestínčanov, z nich asi tri štvrtiny tvorili civilisti vrátane 145 detí. Izraelská armáda uviedla, že zabila 183 militantov a prišla o 27 vojakov. Dvoch izraelských civilistov zabili rakety.

BR OSN ešte 12. júla vyzvala na prímerie a vyjadrila vážne znepokojenie nad situáciou a ochranou civilistov na oboch stranách.

Palestínčania v utorok požiadali Radu OSN pre ľudské práva, aby vyšetrila "všetky porušenia" ľudských práv a humanitárneho práva, ktorých sa podľa nich dopustil Izrael počas ofenzívy v Gaze.

Rada sídliaca v Ženeve bude o návrhu rezolúcie debatovať dnes na mimoriadnom zasadnutí, o ktoré požiadali tiež Egypt a Pakistan.

Na zasadnutí vystúpi vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová, ktorá už skôr uviedla, že izraelské útoky v Gaze môžu byť porušením medzinárodnoprávneho zákazu ich zacielenia na civilistov.

Izrael i USA obviňujú radu zo zaujatosti. Izrael bojkotoval ženevské fórum 20 mesiacov do októbra minulého roka, dodáva Reuters.


Izrael a Palestínčania sa počas debaty OSN obviňovali z vojnových zločinov

Izrael a Palestínčania sa navzájom dnes na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve obviňovali z vojnových zločinov. Obe strany tvrdia, že ich akcie počas izraelskej ofenzívy v pásme Gazy sú v súlade s pravidlami medzinárodného práva, informovala agentúra Reuters.

"Izrael zničí infraštruktúru (palestínskeho radikálneho hnutia) Hamas," vyhlásil počas debaty izraelský veľvyslanec pri Rade OSN pre ľudské práva Eviatar Manor. "Napriek tomu obyvatelia Gazy nie sú našimi nepriateľmi. Izrael plne rešpektuje medzinárodné právo," dodal.

Palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Malkí, naopak, vyzval svetové mocnosti, aby ukončili "beztrestnosť" Izraela. "Izrael musí byť braný na zodpovednosť za tieto zločiny," povedal Malkí, pričom jeho prejav sprevádzal búrlivý potlesk.

Izrael sa v Gaze, kde demolácie domov a zabíjanie detí vzbudzujú "silnú pravdepodobnosť" porušovania medzinárodného práva, dopúšťa pravdepodobne vojnových zločinov, povedala dnes v Ženeve vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navy Pillayová.

Odsúdila zároveň nekritické ostreľovanie Izraela zo strany militantov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Podotkla tiež, že zabíjanie civilistov v Gaze, predovšetkým detí, vzbudzuje obavy v súvislosti s primeranosťou bezpečnostných opatrení Izraela.