Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

BR OSN vyzvala na okamžité humanitárne prímerie v Gaze

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) diskutujú o zhoršenej situácii v Gaze počas zasadnutia v sídle OSN v New Yorku 28. júla 2014. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada zdôraznila potrebu prímeria počas moslimského sviatku Íd al-adhá, ako aj pre nasledujúce obdobie.

New York 28. júla (TASR) - Bezpečnostná rada OSN vyzvala dnes na okamžité ukončenie bojov medzi Izraelom a Palestínčanmi v pásme Gazy, ktoré by umožnilo prísun humanitárnej pomoci. Rada zároveň nalieha na všetky strany, aby sa pokúsili dosiahnuť "trvalé a plne rešpektované prímerie", informovala agentúra DPA.

"Bezpečnostná rada vyjadruje silnú podporu výzve medzinárodných partnerov a generálneho tajomníka OSN pre okamžité a nepodmienečné humanitárne prímerie, umožňujúce prísun nutnej pomoci," uviedla rada v nezáväznom predsedníckom vyhlásení.

Bezpečnostná rada zdôraznila potrebu prímeria počas moslimského sviatku Íd al-adhá, ako aj pre nasledujúce obdobie. Vyhlásenie takisto vyzýva všetky strany na rešpektovanie humanitárnych zariadení v regióne, vrátane tých, ktoré spravuje OSN.



Výzva BR OSN na prímerie zanedbáva bezpečnostné potreby Izraela

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes kritizoval výzvu Bezpečnostnej rady OSN na okamžité humanitárne prímerie v Gaze. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa slov predsedu vlády židovského štátu je výzva BR OSN zameraná len na potreby islamistov z militantného hnutia Hamas a nevenuje pozornosť izraelskej bezpečnosti.

Dnešné vyhlásenie rady "sa vzťahuje na potreby vražednej teroristickej skupiny, ktorá útočí na izraelských civilistov, a nemá žiadnu odpoveď na bezpečnostné potreby Izraela", povedal Netanjahu podľa svojej kancelárie generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi.

Ten dnes povedal, že prekážkou k ukončeniu bojov medzi izraelskou armádou, islamistickým Hamasom a Palestínčanmi v pásme Gazy je "politická vôľa".

"Je to vec ich politickej vôle. Musia ukázať svoju ľudskosť ako vodcovia, izraelskí aj palestínski," povedal Pan Ki-mun novinárom.

Generálny tajomník OSN sa rečnícky opýtal, prečo lídri oboch strán dopustia, aby ich ľudí zabíjali iní ľudia. "Nie je to zodpovedné, je to morálne zlé," doplnil Pan Ki-mun podľa agentúry Reuters.

Netanjahu: Izrael sa musí pripraviť na dlhú vojenskú operáciu v pásme Gazy

Sedem palestínskych detí dnes zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranenia po dopade rakiet na ihrisko v parku v utečeneckom tábore v pásme Gazy. Boje medzi izraelskou armádou a palestínskymi militantmi pritom pokračovali aj napriek moslimskému sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí posvätný mesiac ramadán.

V roku 1949 sa narodil izraelský premiér BENJAMIN NETANJAHU.
Foto: TASR
Ozbrojené palestínske skupiny naďalej odpaľujú rakety a mínometné strely smerom na Izrael, ktorého armáda zasa pokračuje v náletoch a pozemných operáciách v pásme Gazy. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters.

Izrael a militanti z radikálneho palestínskeho hnutia Hamas, ovládajúceho pásmo Gazy, sa navzájom obviňujú z tragédie na ihrisku, ktorá si vyžiadala celkovo desať mŕtvych, ako aj z incidentu v areáli hlavnej nemocnice v enkláve, kde utrpelo zranenia množstvo ľudí.

Podľa agentúry AP zahynulo na ihrisku v parku až deväť detí.

Predstavitelia v Gaze uviedli, že našli v nemocnici zvyšky izraelskej rakety, ale izraelská armáda pripisuje vinu za explóziu v nemocnici palestínskej skupine Islamský džihád.

Boje pokračujú a tak sa západní lídri v telefonáte dohodli na vystupňovaní nátlaku na obe strany, aby uzatvorili prímerie.

Napriek raňajšej zdržanlivosti začalo počas dňa dochádzať k občasným násilnostiam, pričom boje Izraela a Gazy prebiehajú už tri týždne.

Izraelská armáda dnes večer oznámila, že o život prišlo počas dnešného dňa deväť jej vojakov. Štyria zahynuli pri mínomentom útoku a ďalší piati počas bojov v Gaze.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo večernom televíznom prejave vyhlásil, že jeho krajina sa musí pripraviť na dlhý konflikt v pásme Gazy, a rozdrvil tým akékoľvek nádeje na rýchly koniec bojov, ktoré si už vyžiadali vyše 1000 ľudských životov.

Netanjahu s chmúrnym výrazom tváre povedal, že Izrael bude pokračovať vo vojenskej operácii v pásme Gazy. Dodal, že zničenie tunelov vykopaných militantmi a demilitarizácia enklávy sú podmienkami na ukončenie vojny.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry takisto uviedol, že každá dohoda o ukončení krízy v pásme Gazy musí viesť k odzbrojeniu radikálneho palestínskeho hnutia Hamas a "všetkých teroristických skupín".

Palestínski ozbrojenci prenikli do izraelskej dediny, armáda ich vytlačila

Palestínski ozbrojenci dnes prešli z pása Gazy do Izraela a prenikli do dediny v blízkosti hraníc. Neskôr ich izraelská armáda vytlačila, informovala izraelská televízia. Dodala, že o život prišlo päť militantov.

Islamistické hnutie Hamas, ktoré v pásme Gazy vládne, vo svojom vyhlásení tvrdí, že jeho bojovníci pri incidente zabili desať vojakov židovského štátu a vrátili sa bezpečne domov, napísala agentúra Reuters.

Izraelská armáda informovala, že militanti z Gazy sa do Izraela dostali cez tunel, ktorý viedol pod hranicou, a začali strieľať na vojakov. Ozbrojené sily dodali, že stále pátrajú po ozbrojencoch, ale bližšie podrobnosti neposkytli.

Sieť podzemných tunelov na hraniciach vykopal Hamas v posledných rokoch. Práve táto sieť je podľa agentúry AP cieľom trojtýždňovej vojenskej operácie Izraela v Gaze. Židovský štát tvrdí, že jeho vojaci už zničili viac ako 20 tunelov, avšak pátrajú po ďalších.