Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

BR OSN má hlasovať o rezolúcii USA o prímerí a rukojemníkoch v Gaze

Palestínčania si kupujú jedlo na miestnom trhu pri zničených budovách po izraelskom leteckom útoku počas ramadánu v meste Rafah v Pásme Gazy vo štvrtok 14. marca 2024. Foto: TASR/AP

USA, ktoré sú hlavným spojencom Izraela, od vypuknutia vojny v Pásme Gazy vlani v októbri už viackrát vetovali obdobné rezolúcie BR OSN vyzývajúce na okamžité prímerie v palestínskej enkláve.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 22. marca (TASR) - Bezpečnostná rada OSN by mala v piatok hlasovať o americkom návrhu rezolúcie na "okamžité prímerie" v Pásme Gazy spojené s prepustením rukojemníkov. Oznámil to vo štvrtok hovorca americkej veľvyslankyne pri OSN Lindy Thomasovej-Greenfieldovej, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Rezolúcia USA "jednoznačne podporí prebiehajúce diplomatické úsilie zamerané na zabezpečenie okamžitého prímeria v Gaze ako súčasti dohody o rukojemníkoch," uviedol vo vyhlásení hovorca Nate Evans. Dodal, že BR OSN bude mať príležitosť "hovoriť jedným hlasom" a tiež "vyvinúť tlak na Hamas", aby akceptoval dohodu o prímerí, o ktorej sa rokuje.

Spojené štáty, ktoré sú hlavným spojencom Izraela, od vypuknutia vojny v Pásme Gazy vlani v októbri už viackrát vetovali obdobné rezolúcie BR OSN vyzývajúce na okamžité prímerie v palestínskej enkláve, pripomína AFP.

Od vtedy, ako koncom februára takto zablokovali alžírsky návrh rezolúcie vyzývajúcej na "okamžité humanitárne prímerie" v Gaze, rokovali americkí predstavitelia o alternatívnom návrhu. Ten sa mal zamerať na podporu diplomatického úsilia na dosiahnutie šesťtýždňového prímeria výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Podľa zdrojov z prostredia diplomacie mal pôvodný americkej rezolúcie len malú šancu prejsť hlasovaním BR OSN, takže v stredu bola členom tohto orgánu rozoslaná revidovaná verzia návrhu.

Podľa jedného z diplomatických zdrojov sa však stále diskutuje aj o inom, alternatívnom návrhu rezolúcie, ktorý podporili viacerí nestáli členovia Rady a o ktorom by sa tiež mohlo hlasovať v priebehu piatka. Tento text, do ktorého mala možnosť nahliadnuť AFP, "požaduje okamžité humanitárne prímerie pre obdobie (moslimského pôstneho) mesiaca ramadán", ktorý sa začal 10. marca a potrvá do 9. apríla.