Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

BR OSN mimoriadne zasadne v reakcii na útok na jadrovú elektráreň

Na archívnej snímke zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Zasadnutie sa začne v New Yorku o 11.30 h miestneho času (17.30 h SEČ).

New York 4. marca (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v piatok absolvuje mimoriadne zasadnutie v reakcii na ruský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine. O zasadnutie požiadalo Spojené kráľovstvo. TASR informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na diplomatické zdroje.

Zasadnutie sa začne v New Yorku o 11.30 h miestneho času (17.30 h SEČ).

O zasadnutie podľa diplomatov požiadal britský premiér Boris Johnson a jeho žiadosť podporili USA, Albánsko, Francúzsko, Írsko a Nórsko, píše AFP.

V Záporožskej jadrovej elektrárni vypukol v piatok ráno požiar po ostreľovaní ruskými vojskami. Táto elektráreň sa nachádza pri meste Enerhodar v Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Požiar sa neskôr podarilo uhasiť a ukrajinské úrady i Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) uviedli, že miera radiácie v okolí elektrárne je v norme.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová v piatok oznámila, že Spojené kráľovstvo žiada o mimoriadne zasadnutie BR OSN.

Tento útok je podľa jej slov "hrozbou pre európsku bezpečnosť a stabilitu a je nutné, aby bola vyvodená zodpovednosť". Útok na Záporožskú jadrovú elektráreň odsúdili viacerí svetoví lídri i generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.