Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

BR OSN nalieha na začatie rokovaní pre obnovu demokracie na Haiti

Mladíci dvíhajú ruky, aby ukázali polícii, že nemajú pri sebe zbrane počas operácie proti gangom v haitskej metropole Port-au-Prince. Foto: TASR/AP

Na Haiti v dôsledku násilností gangov od začiatku roka evidujú viac než 1193 mŕtvych a 592 zranených.

New York 11. marca (TASR) – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok naliehala na všetky strany konfliktu na Haiti, aby pred voľbami začali zmysluplné rokovania. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

BR OSN vyzvala "ozbrojené gangy, aby okamžite zastavili všetky akcie spôsobujúce destabilizáciu situácie". Zároveň vyzvala "všetkých politických aktérov aby sa konštruktívne zúčastnili zmysluplných vyjednávaní, ktoré umožnia konanie slobodných a férových parlamentných a prezidentských volieb a čo najskoršiu obnovu demokratických inštitúcií," uvádza BR OSN vo vyhlásení.

Na Haiti v dôsledku násilností gangov od začiatku roka evidujú viac než 1193 mŕtvych a 592 zranených.

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od konca februára. Ich cieľom je zosadenie premiéra Ariela Henryho, ktorý v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho prebral vedenie krajiny.

Začiatkom marca gangy zaútočili na väznicu v Port-au-Prince, z ktorej ušlo viac ako 4500 trestancov. Haitská vláda preto okrem výnimočného stavu vyhlásila aj zákaz vychádzania. Ozbrojenci odvtedy zaútočili aj na letisko v hlavnom meste, policajné stanice a iné strategické ciele.