Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

BR OSN podporila pranierovanie využívania detských vojakov

Foto: TASR/AP

Rezolúciu podporilo 11 členov BR OSN; hlasovania sa však zdržali Rusko, Čína, Pakistan a Azerbajdžan.

New York 20. septembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN schválila v noci nadnes pranierovanie vlád a ozbrojených skupín, ktoré verbujú, zabíjajú alebo pohlavne zneužívajú deti v ozbrojených konfliktoch.

Rada v prijatej rezolúcii potvrdila mandát osobitnej predstaviteľky OSN pre deti postihnuté ozbrojenými konfliktami a podporila vypracovanie ďalších výročných správ generálneho tajomníka, ktoré konkrétne menujú krajiny a skupiny zneužívajúce deti.

Agentúra Associated Press uvádza, že rezolúciu podporilo 11 členov BR OSN; hlasovania sa však zdržali Rusko, Čína, Pakistan a Azerbajdžan.

Tieto krajiny namietali proti snahe rozšíriť správy o deťoch v ozbrojených konfliktoch aj o iné konflikty, než sú tie, ktorými sa Bezpečnostná rada v rámci svojho mandátu zaoberá. Pakistan tiež protestoval, že správa obsahuje situácie, ktoré nie sú konfliktami, ale činmi teroristov a zločincov.

Posledná správa generálneho tajomníka z júna do zoznamu 52 štátov a ozbrojených skupín, ktoré verbujú, zabíjajú alebo pohlavne zneužívajú deti v ozbrojených konfliktoch, zahrnula aj pakistanské ozbrojené skupiny, ako aj sýrsku armádu a jej spojenecké milície. Na zozname je 32 "trvalých páchateľov", ktorí na ňom figurujú najmenej päť rokov a ku ktorým patria bezpečnostné sily siedmich krajín.

Rezolúcia vyzýva členské štáty OSN, aby zodpovedných postavili pred súd - buď doma, alebo na medzinárodných tribunáloch.

Podľa medzinárodnej siete, združujúcej organizácie zamerané na ukončenie porušovania práv detí v ozbrojených konfliktoch, bolo stredajšie hlasovanie úplne prvým, pri ktorom niektoré krajiny nepodporili rezolúciu na ochranu detí.

"Deťom postihnutým vojnou nezáleží na tom, či krajina, v ktorej žijú, je na programe Bezpečnostnej rady alebo nie. Namiesto toho si zaslúžia všetku pozornosť OSN, ktorej sa im môže dostať," zdôraznil Philippe Bolopion, zástupca organizácie Human Rights Watch.

Nová osobitná predstaviteľka OSN pre deti postihnuté ozbrojenými konfliktami Lajlá Zerrugíová poukázala na úspech pranierovania vinníkov v tejto oblasti: dosiaľ 20 vlád a skupín prijalo plány na zastavenie verbovania a využívania detí pri konfliktoch. Tisíce detí sú však stále obeťami, zdôraznila s výzvou, aby BR OSN podnikla kroky voči páchateľom.

"Situácia pre deti v Sýrii je hrozná," povedala Zerrugíová s odvolaním sa na útoky na školy, zabíjanie detí pri bombových útokoch a mučenie a sexuálne násilie voči nim.