Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

BR OSN prijala rezolúciu na zastavenie financovania teroristov

Foto: TASR/AP

Pätnásťčlenná rada tiež vyzvala na prijatie sankcií proti jednotlivcom a spoločnostiam obchodujúcim s ropou, ktorú produkujú organizácie ako Islamský štát (IS) či al-Káida.

New York 12. februára (TASR) - Bezpečnostná rada OSN dnes jednomyseľne prijala rezolúciu zameranú na zastavenie financovania teroristických skupín. Pätnásťčlenná rada tiež vyzvala na prijatie sankcií proti jednotlivcom a spoločnostiam obchodujúcim s ropou, ktorú produkujú organizácie ako Islamský štát (IS) či al-Káida.

Rezolúciu navrhlo Rusko a podporovali ju aj Spojené štáty a viaceré ďalšie členské krajiny BR OSN. Rezolúcia požaduje, aby všetkých 193 členských štátov Organizácie Spojených národov podniklo "primerané kroky", ktoré zabránia obchodovaniu s historickými pamiatkami a ďalšími predmetmi s historickým, kultúrnym, vzácnym vedeckým a náboženským významom, ktoré boli ilegálne vyvezené zo Sýrie. Existuje už podobný zákaz týkajúci sa pamiatok z Iraku, pripomenula tlačová agentúra AP.

Dnes prijatá rezolúcia taktiež znovu zdôrazňuje, že je protizákonné platiť výkupné jednotlivcom a skupinám, na ktoré sa vzťahujú sankcie OSN, a že všetky krajiny musia zmraziť peniaze takéhoto pôvodu.

Rezolúcia je právne záväzná a poskytuje rade právomoc vynútiť si uplatňovanie dokumentu, a to pomocou ekonomických sankcií. Tie hrozia každému, kto bude napríklad kupovať ropu od militantov Islamského štátu (IS) či Frontu an-Nusra napojeného na al-Káidu. Rezolúcia však nepovoľuje použitie vojenskej sily, uviedla agentúra Reuters.