Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

BR OSN: Rusi zablokovali kontrolu dodržiavania sankcií voči KĽDR

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rusko zablokovalo v Bezpečnostnej rade OSN obnovenie skupiny expertov OSN, ktorá monitoruje činnosť Pchjongjangu v oblasti narúšanie medzinárodných zbrojných sankcií.

Peking/Moskva 29. marca (TASR) - Rusko v piatok uviedlo, že sankcie OSN voči Severnej Kórei predstavujú prekážku pri podpore dialógu a mieru na Kórejskom polostrove. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Rusko zablokovalo v Bezpečnostnej rade OSN obnovenie skupiny expertov OSN, ktorá monitoruje činnosť Pchjongjangu v oblasti narúšanie medzinárodných zbrojných sankcií. Čína sa zdržala hlasovania.

"V priebehu rokov medzinárodné reštriktívne opatrenia neprispeli k zlepšeniu bezpečnostnej situácie v regióne. Naopak, pri absencii mechanizmov na preskúmanie sankčných opatrení zmierňujúcim spôsobom zostáva tento nástroj vážnym dráždidlom, ktoré bráni budovaniu dôvery a politický dialóg,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharová.

Čína v piatok uviedla, že je proti "slepému uvaleniu sankcií" na Severnú Kóreu. "Súčasná situácia na (Kórejskom) polostrove zostáva napätá a slepé uvalenie sankcií nemôže problém vyriešiť," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

"Politické riešenie je jediná cesta," odpovedal na otázku, prečo sa Peking zdržal hlasovania. "Dúfame, že Bezpečnostná rada OSN a všetky príslušné strany vyvinú konštruktívne úsilie na dosiahnutie tohto cieľa," dodal.

Veto Moskvy v BR OSN neruší sankcie voči Severnej Kórei, ale znamená koniec skupiny, ktorá monitoruje ich dodržiavanie vrátane nespočetného množstva údajných porušení. Mandát komisie vyprší koncom apríla.

Na totalitnú KĽDR v roku 2006 uvalila sankcie BR OSN v reakcii na jej jadrový program. Od roku 2019 sa Rusko a Čína snažia presvedčiť ostatných členov BR OSN, aby zmiernili sankcie, ktoré nemajú stanovený termín ukončenia. Peking je najväčším ekonomickým donorom a tradičným spojencom Severnej Kórey. Po vypuknutí vojny na Ukrajine sa zvýšila aj spolupráca Moskvy a KĽDR.