Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

BR OSN odsúdila útok na vozidlo britského veľvyslanectva v Kábule

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Členovia Bezpečnostnej rady vyjadrili znepokojenie v súvislosti s aktivitami militantných teroristických organizácií Talibanu a al-Káidy.

New York 28. novembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN dôrazne odsúdila štvrtkový útok na vozidlo britského veľvyslanectva v Kábule. Informoval o tom v noci nadnes spravodajský server Sputnik s odvolaním sa na tlačové vyhlásenie orgánu.

Členovia Bezpečnostnej rady vyjadrili znepokojenie v súvislosti s aktivitami militantných teroristických organizácií Talibanu a al-Káidy, ktoré ohrozujú miestne obyvateľstvo, ako aj národné a medzinárodné bezpečnostné jednotky v Afganistane.

Bezpečnostná rada OSN "zásadne odsúdila útok z 27. novembra v Kábule, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Taliban, a pri ktorom zahynuli civilisti a bezpečnostní pracovníci a mnoho ľudí utrpelo zranenia," uvádza sa vo vyhlásení z noci nadnes.

Rada v stanovisku zdôraznila, že "páchatelia, organizátori, finančníci a podporovatelia týchto trestuhodných činov terorizmu musia byť potrestaní a vyzvala všetky štáty, aby v súlade s ich záväzkami podľa medzinárodného práva a platných rezolúcií BR OSN, v tejto súvislosti aktívne spolupracovali s afganskými úradmi".

Zodpovednosť za vypracovanie návrhu rezolúcie o Afganistane má v rade Austrália. Podľa predstaviteľov austrálskej misie pri OSN, jej členovia už pracujú na návrhu budúcich bezpečnostných opatrení v krajine.

Medzi piatimi obeťami štvrtkového samovražedného atentátu v afganskom Kábule bol aj jeden britský občan, ďalšie štyri obete sú Afganci. Pri explózii bolo zranených aj ďalších 34 osôb.

Hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid v krátkej textovej správe uviedol, že cieľom samovražedného atentátnika boli útočné zahraničné sily.