Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

BR OSN varovala pred rizikom úteku bojovníkov IS zadržiavaných v Sýrii

Členovia Bezpečnostnej rady OSN na rokovaní o prímerí v Sýrii. Foto: TASR/AP

Členovia rady sa podľa nemenovaného západného diplomata zhodujú aj v tom, že hrozí preskupenie bojovníkov IS v oblasti.

New York 16. októbra (TASR) - Členovia Bezpečnostnej rady OSN v stredu jednohlasne varovali pred hrozbou úteku islamistických extrémistov z internačných táborov na severe Sýrie. BR OSN sa však aj napriek tomu opätovne nedokázala zhodnúť na spoločnej výzve pre Turecko, aby v danej oblasti ukončilo vojenské ťaženie proti sýrskym Kurdom, píše agentúra AFP.

"Členovia BR OSN vyjadrili svoje hlboké znepokojenie z rizika úniku teroristov z hnutí, ktoré za teroristické považuje OSN - vrátane Islamského štátu (IS)," uviedli členské štáty v spoločnom vyhlásení predloženom francúzskou delegáciou.

Všetkých 15 členov BR OSN vrátane Ruska, ktoré sa v konflikte stalo kľúčovým hráčom, zároveň uviedlo, že ich "veľmi znepokojuje zhoršovanie humanitárnej situácie" na severovýchode Sýrie.

Členovia rady sa podľa nemenovaného západného diplomata zhodujú aj v tom, že hrozí preskupenie bojovníkov IS v oblasti.

Takmer týždeň trvajúca vojenská operácia Turecka na severe Sýrie si zatiaľ vyžiadala desiatky civilných obetí, pričom najmenej 160.000 civilistov muselo v súvislosti s bojmi opustiť svoje domovy.

Turecká invázia taktiež prinútila k odchodu niekoľko humanitárnych organizácií, ktoré pomáhali obetiam občianskej vojny v Sýrii.