Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Rada OSN vyzvala na humanitárne pauzy v bojoch v Pásme Gazy

Na archívnej snímke Palestínčania sa pozerajú na ničenie po izraelských útokoch na Pásmo Gazy. Foto: TASR/AP

Rezolúcia požaduje, aby "všetky strany konfliktu dodržiavali svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva, najmä pokiaľ ide o ochranu civilistov, najmä detí".

New York 16. novembra (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v stredu schválila rezolúciu vyzývajúcu na "dlhšie humanitárne prestávky a koridory v celom Pásme Gazy". Predchádzajúce štyri pokusy o prijatie návrhu rezolúcie neuspeli. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Rezolúciu, ktorú pripravila Malta, podporilo 12 krajín. Spojené štáty, Británia a Rusko sa zdržali hlasovania. Prijatý dokument vyzýva na zavedenie "humanitárnych prestávok a koridorov v celom Pásme Gazy na dostatočný počet dní", aby sa pomohlo civilistom na obliehanom území.

Ide v poradí o prvé uznesenie súvisiace s prebiehajúcou vojnou Izraela s palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktoré BR OSN prijala.

Rezolúcia požaduje, aby "všetky strany konfliktu dodržiavali svoje záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva, najmä pokiaľ ide o ochranu civilistov, najmä detí". Vyzýva tiež na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov, najmä detí, zadržiavaných militantmi Hamasu a inými skupinami.

Rezolúcia nespomína prímerie ani útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo približne 1200 ľudí a asi 240 ďalších zajali ako rukojemníkov a uniesli do Pásma Gazy. Neuvádza ani izraelské odvetné nálety a pozemnú ofenzívu v enkláve ovládanej Hamasom, ktoré si podľa ministerstva zdravotníctva v Gaze vyžiadali životy už vyše 11.000 Palestínčanov.