Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

BR OSN vyzvala Sýrčanov, aby v Ženeve viedli konštruktívny dialóg

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura počas posledného dňa bezpečnostnej konferencie v Mníchove, 19. februára 2017, Nemecko. Foto: TASR/AP

Vo vyhlásení, zverejnenom v noci nadnes, BR OSN podporila úsilie vyslanca generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffana de Misturu sprostredkovať urovnanie už šiesty rok trvajúcej vojny v Sýrii.

New York 11. marca (TASR) - Bezpečnostná rada OSN (BR) v noci nadnes vyzvala sýrsku vládu a sýrsku opozíciu, aby na nadchádzajúcich mierových rokovaniach viedli konštruktívny dialóg a nestanovovali žiadne podmienky.

BR OSN vyzvala strany ozbrojeného konfliktu v Sýrii, aby rešpektovali prímerie dohodnuté vlani v decembri. BR OSN tiež apelovala na krajiny podporujúce bojujúce strany, aby využili svoj vplyv a pomohli skoncovať s porušovaním prímeria, znížili počet prípadov násilností, prispeli k budovaniu atmosféry dôvery a zabezpečili podmienky pre dodávky humanitárnej pomoci.

Vo svojom vyhlásení, zverejnenom v noci nadnes, BR OSN podporila úsilie vyslanca generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffana de Misturu sprostredkovať urovnanie už šiesty rok trvajúcej vojny v Sýrii na základe dohody dosiahnutej v roku 2012 na schôdzke v Ženeve.

Uplynulú stredu de Mistura oznámil, že piate kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii zvolá do Ženevy na 23. marca.

Účastníci rokovaní - predstavitelia vlády a sýrskej opozície - by podľa jeho plánov mali do Ženevy pricestovať deň vopred. Podobne ako počas predchádzajúceho, štvrtého kola rokovaní sa má aj tentoraz rokovať nepriamo pomocou sprostredkovateľa. "Domnievame sa, že nepriame rokovania sú produktívnejšie," vysvetlil.

De Mistura vyzval účastníkov blížiacich sa konzultácií o Sýrii v kazašskej Astane (14. a 15. marca), aby sa venovali riešeniu problémov súvisiacich s podporou režimu prímeria. Vysvetlil, že treba dosiahnuť, aby sa ďalšie kolo rokovaní v Ženeve nekonalo v situácii, keď v Sýrii dochádza k mohutnému bombardovaniu.

Štvrté kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii sa konalo v Ženeve od 23. februára do 3. marca. Zúčastnili sa na ňom delegácie sýrskej vlády a predstavitelia sýrskej opozície. De Mistura uviedol, že na mierových rokovaniach sa diskutuje o problémoch rozdelených do štyroch okruhov: vytvorenie vlády, príprava novej ústavy, uskutočnenie volieb a boj s terorizmom. De Mistura vtedy povedal, že jeho zámerom je pokračovať v rokovaniach dovtedy, kým nenastane zhoda vo všetkých týchto problémových okruhoch.