Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

BR OSN znova odsúdila používanie chemických zbraní v Sýrii

Dvojročná Dima Nazim, obeť chemického útoku IS.
Archvna snímka.
Foto: TASR/AP

Výkonný orgán OSN zopakoval, že používanie chemických zbraní je závažným porušením medzinárodného práva.

New York 21. marca (TASR) - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odsúdila v utorok pokračujúce používanie chemických zbraní v Sýrii a znovu zdôraznila, že je potrebný "mechanizmus", ktorý umožní vyvodiť zodpovednosť. Informovala o tom agentúra AP.

Výkonný orgán OSN zároveň zopakoval, že používanie chemických zbraní je závažným porušením medzinárodného práva a vyjadril podporu vyšetrovaniu podozrení tohto druhu zo strany Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Príslušné vyhlásenie rada vydala po utorňajšom stretnutí s generálnym riaditeľom OPCW, ktoré prebehlo za zatvorenými dverami.

Spojené štáty a Rusko sa už celé mesiace sporia v súvislosti s otázkou, kto by mal byť zodpovedný za chemické útoky v Sýrii. Rusko v novembri vetovalo Západom podporovanú rezolúciu BR OSN, ktorá by predĺžila mandát medzinárodnej skupiny expertov poverenej určením tejto zodpovednosti, pričom označilo túto skupinu za zaujatú a neprofesionálnu.

Moskva a Washington nechali kolovať konkurenčné návrhy rezolúcií, na základe ktorých by bol Spoločný vyšetrovací mechanizmus pre Sýriu (JIM) nahradený, zatiaľ však nič nenaznačuje, že by vzájomné nezhody dokázali prekonať.