Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brat atentátnika z Manchestru chystal útok na diplomata v Tripolise

Salman Abedi, teroristický útočník z Manchesteru. Foto: twitter.com

Útok sa mal odohrať začiatkom tohto roku, a to počas Koblerovej návštevy v Tripolise.

Londýn 28. mája (TASR) - Mladší brat páchateľa bombového útoku v britskom Manchestri bol členom džihádistickej bunky, ktorá údajne plánovala útok na osobitného vyslanca OSN v Líbyi. Počas víkendu to na svojej webovej stránke napísal britský denník The Telegraph.

Terčom útoku mal byť vedúci Podpornej misie OSN v Líbyi Martin Kobler. Útok sa mal odohrať začiatkom tohto roku, a to počas Koblerovej návštevy v Tripolise. Prípravy naň však boli prerušené, uviedli nemenované diplomatické zdroje.

Líbyjské bezpečnostné zložky túto bunku monitorovali niekoľko mesiacov a tvrdia, že zistili, že 20-ročný Hashem Abedi, mladší brat atentátnika z Manchestru Salmana Abediho, v nej zastával významné postavenie.

Prípravy na útok na Koblera boli v pokročilom štádiu - zostrojovanie výbušného zariadenia bolo už v záverečnej fáze. Výbušnina mala explodovať v Tripolise v blízkosti konvoja prepravujúceho diplomata OSN pôvodom z Nemecka.

Britský denník napísal, že agenti britskej tajnej služby MI6 sa údajne teraz nachádzajú v Tripolise, kde spoločne s líbyjskými kolegami vedú vyšetrovanie týkajúce sa bratov Abediovcov a snažia sa tiež zistiť, či táto džihádistická bunka vyvíjala činnosť aj v Británii.

Hashema Abediho zadržali líbyjské bezpečnostné zložky v stredu v Tripolise. Počas výsluchu priznal, že on i brat Salman podporovali džihádistickú organizáciu Islamský štát.