Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Brata tureckého klerika Gülena odsúdili na 10 a pol roka väzenia

Na archívnej snímke turecký duchovný Fethullah Gülen. Foto: TASR/AP

Kutbettina Gülena, ktorý je vo väzbe od októbra 2016, uznal súd v Izmire za vinného z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii, informovala tlačová agentúra Anadolu.

Izmir 2. októbra (TASR) - Brata moslimského duchovného Fethullaha Gülena, obvineného zo zorganizovania neúspešného pokusu o prevrat v Turecku z roku 2016, odsúdili v pondelok na 10 a pol roka väzenia.

Kutbettina Gülena, ktorý je vo väzbe od októbra 2016, uznal súd v Izmire za vinného z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii, informovala tlačová agentúra Anadolu. Gülen prostredníctvom videokonferencie uviedol, že trpí zdravotnými problémami, odmietol obvinenia vznesené voči nemu a požiadal o prepustenie z väzenia.

V Turecku dochádza pravidelne k zatýkaniu v rámci rozsiahleho zásahu tamojšej vlády proti hnutiu Fethullaha Gülena. Zadržaných bolo doposiaľ zhruba 77.000 ľudí a približne 130.000 ďalších vrátane učiteľov, sudcov, prokurátorov a vojenských či policajných dôstojníkov prišlo o zamestnanie. V USA žijúci klerik Gülen účasť na pokuse o prevrat odmieta.