Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bratia Navaľní dostali prestížnu cenu

Na archívnej snímke vpravo ruský opozičný aktivista a bloger Alexej Navaľnyj a vľavo jeho brat Oleg čakajú na pojednávanie na Moskovskom súde 19. decembra 2014. Foto: TASR/AP/Pavel Golovkin

Platformou európskej pamäti a svedomia si však bratia osobne neprevezmú - Alexej nemá právo opustiť Rusko a Oleg je vo väzení, kde si odpykáva trest v kauze Yves Rocher.

Budapešť 5. mája (TASR) - Ruský opozičný politik a bloger Alexej Navaľnyj sa spolu so svojím bratom Olegom stal nositeľom prestížnej ceny za ochranu ľudských práv udeľovanej Platformou európskej pamäti a svedomia založenej v Prahe 14. októbra 2011.

Členovia platformy sa tento rok rozhodli udeliť cenu bratom Navaľným ako prejav uznania ich osobnej odvahe a ich boju za základné demokratické slobody a hodnoty, uvádza sa v zdôvodnení.



Cenu slávnostne odovzdajú 6. mája v Budapešti, uviedlo dnes ruské vysielanie BBC. Bratia si ju však osobne neprevezmú - Alexej nemá právo opustiť Rusko a Oleg je vo väzení, kde si odpykáva trest v kauze Yves Rocher.

Alexeja Navaľného v kauze Yves Rocher odsúdili vlani 30. decembra na tri a pol roka väzenia za finančný podvod s podmienečným odkladom na päť rokov. Rovnaký trest, avšak nepodmienečný, udelil súd jeho bratovi Olegovi.

Bratia Navaľní v procese čelili obvineniam zo sprenevery 30 miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher Vostok a ďalších štyroch miliónov z ďalšej firmy. Obaja tieto obvinenia odmietajú. Samotná firma uviedla, že voči bratom Navaľným nemá žiadne pohľadávky.

Nadácia pre boj s korupciou, ktorú založil Alexej Navaľnyj, je známa vyšetrovaním podnikania ruských biznismenov a zisťovaním pôvodu majetku vysokopostavených ruských politikov.



Platforma európskej pamäti a svedomia vznikla 14. októbra 2011 v Prahe na schôdzke premiérov krajín Vyšehradskej štvorky. Združuje 48 štátnych a súkromných inštitútov z 18 krajín - 13 členských krajín EÚ, ako aj z Ukrajiny, Moldavska, Islandu, Kanady a USA. Jej úlohou je bojovať s extrémizmom, neznášanlivosťou a protidemokratickými hnutiami.

Vo vyhlásení, zverejnené na webovej stránke platformy, sa uvádza, že jej cena sa udeľuje ľuďom, ktorí bojujú s totalitou, bránia idey demokracie, vládu zákona a ľudské práva. Cieľom ceny je vyvolať záujem o osudy bojovníkov s protidemokratickými režimami a obeťami politických represií.