Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Brazílčania nesúhlasia s potratmi ani v prípade potvrdenia ziky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K zmierneniu prísnych zákonov ohľadne potratov vyzvali vírusom zasiahnuté krajiny aj príslušníci OSN.

Rio de Janeiro 29. februára (TASR) - Väčšina Brazílčanov nesúhlasí s tým, aby bolo umožnené potratiť tehotným ženám, ktorých plodom diagnostikovali mikrocefáliu. Vyplýva to z dnes zverejneného prieskumu inštitútu Datafolha, z ktorého citovala agentúra AP.

Proti zmierneniu prísnych brazílskych zákonov v oblasti potratov, a to aj napriek diagnostikovanej mikrocefálii, sa vyjadrilo až 51 percent respondentov prieskumu. So zmenou v zákonoch naopak v prípade takýchto okolností súhlasilo 39 opýtaných.

Prieskum realizoval inštitút Datafolha na vzorke 2678 ľudí žijúcich v 171 brazílskych obciach či mestách.

Potraty v Brazílii legálne nie sú okrem prípadov, keď došlo k otehotneniu v dôsledku znásilnenia, a tých, pri ktorých je ohrozený život matky. Výnimkou sú tiež prípady, pri ktorých bola diagnostikovaná anencefália, vrodená porucha, pri ktorej dochádza k poškodeniu veľkej časti mozgu. Ženám, ktoré podstúpia potrat z iných než zmienených dôvodov, momentálne hrozia tresty odňatia slobody vo výške jedného až troch rokov.

Väčšina bohatších žien žijúcich v brazílskych mestách si však bezpečné potraty na niektorej zo súkromných kliník dokáže vybaviť pomerne ľahko, približuje AP. Tie chudobné sú naopak často odkázané na pomerne šarlatánske a riskantné praktiky.

Po prepuknutí vírusu zika, ktorý sa veľmi rýchlo rozšíril do vyše 30 krajín prevažne Južnej a Severnej Ameriky, ohlásili tamojší ľudskoprávni aktivisti plány obrátiť sa na brazílsky najvyšší súd. Ten vyzývajú, aby ženám nakazeným zikou povolil legálne potraty. K zmierneniu prísnych zákonov ohľadne potratov vyzvali vírusom zasiahnuté krajiny aj príslušníci OSN.