Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Brazília uvažuje nad vystúpením z 34 medzinárodných orgnanizácií

Na snímke pohľad na siluetu muža cez brazílsku zástavu počas protestu 24. júna 2013 v Riu de Janeiro. Foto: TASR

Táto významná juhoamerická krajina dlhuje mnohým medzinárodným organizáciám, vrátane OSN, spolu sumu vo výške 866 miliónov dolárov kvôli fiškálnej kríze.

Brazília 17. júna (TASR) - Brazília uvažuje nad vystúpením z 34 druhoradých medzinárodných organizácií, vrátane Organizácie OSN pre priemyselný rozvoj (UNIDO), aby tak ušetrila ďalšie financie. Informuje o tom dnes agentúra Reuters.

Krajina dlhuje mnohým medzinárodným organizáciám, vrátane OSN, spolu sumu vo výške 866 miliónov dolárov kvôli fiškálnej kríze. Anonymný zdroj tiež informoval o tom, že mnohí brazílski diplomati majú teraz kvôli tomu problémy s platením nájomného v zahraničí.

Zoznam organizácií, ktoré Brazília možno opustí, zahŕňa aj Organizáciu iberoamerických štátov a šesť inštitúcií v rámci juhoamerického obchodného zoskupenia Mercosur.

Tento návrh bol predložený brazílskym ministerstvom pre rozpočet a plánovanie. Zdroj povedal, že definitívne rozhodnutie ešte stále nepadlo.

Odchod z medzinárodných organizácií by bol najnovším úsporným opatrením nového ministra zahraničných vecí Josého Serru, ktorý sa zaviazal vyplatiť dlhy ministerstva a vyrovnať jeho rozpočet. Minulý týždeň už zrušil 46 ministerských pozícií.