Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Exprezident Bolsonaro má osemročný zákaz kandidovať

Brazílsky exprezident Jair Bolsonaro 30. júna 2023. Foto: TASR/AP

Verdikt súdu tak znemožňuje 68-ročnému Bolsonarovi kandidovať v prezidentských a kongresových voľbách v roku 2026 a v komunálnych voľbách v rokoch 2024 a 2028.

Brazília 30. júna (TASR) - Brazílsky Najvyšší volebný súd v piatok zakázal bývalému prezidentovi Jairovi Bolsonarovi pôsobiť v politike nasledujúcich osem rokov. Päť zo siedmich sudcov hlasovalo v neprospech exprezidenta, ktorý bol obvinený zo zneužitia právomocí a zo spochybňovania hlasovacieho systému pred minuloročnými voľbami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Verdikt súdu tak znemožňuje 68-ročnému Bolsonarovi kandidovať v prezidentských a kongresových voľbách v roku 2026 a v komunálnych voľbách v rokoch 2024 a 2028.

"Nie som mŕtvy, budeme pokračovať v práci," reagoval bývalý brazílsky prezident, ktorý rozhodnutie súdu označil za "bodnutie do chrbta". Zároveň avizoval odvolanie na Najvyšší súd.

Bolsonaro ešte pred prehratými voľbami vlani v októbri spochybňoval férovosť elektronického hlasovacieho systému. Prokuratúra ho neskôr obvinila, že na základe týchto nepodložených tvrdení jeho stúpenci po voľbách vtrhli do budovy prezidentského paláca, Kongresu a Najvyššieho súdu.

Prokuratúra vyšetrovala prípad z 18. júla 2022, keď Bolsonaro podľa nej zneužil zamestnancov vlády, štátny televízny kanál a prezidentský palác v Brazílii, aby zahraničným veľvyslancom povedal, že elektronický hlasovací systém v krajine je zmanipulovaný.

Bolsonaro nikdy neuznal svoju porážku vo voľbách proti súčasnému prezidentovi Luizovi Ináciovi "Lulovi" da Silvovi.