Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Exprezident Lula ľutuje, že kryl talianskeho militanta Battistiho

Luiz Inacio Lula da Silva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Battisti, ktorý si momentálne v Taliansku odpykáva doživotný trest, sa niekoľko týždňov po svojom zatknutí priznal k vraždám zo 70. rokov.

Rio de Janeiro 21. augusta (TASR) - Bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva podľa vlastných slov ľutuje, že chránil komunistického militanta Cesareho Battistiho pred extradíciou do jeho rodného Talianska po tom, ako sa tento niekdajší utečenec priznal k spáchaniu štyroch vrážd.

Lula, ktorý bol prezidentom v rokoch 2003-2010, v rozhovore pre internetovú diskusnú platformu TV Democracia uviedol, že je pripravený ospravedlniť sa za svoje rozhodnutie povoliť Battistimu, aby zostal v Brazílii, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.

Lula ako ľavicový líder v posledný deň svojho funkčného obdobia odmietol vydať Battistiho na stíhanie, čím mu umožnil, aby sa naďalej vyhýbal talianskym úradom. Militanta zadržali vlani v Bolívii - po takmer štyroch desaťročiach na úteku.

Battisti, ktorý si momentálne v Taliansku odpykáva doživotný trest, sa niekoľko týždňov po svojom zatknutí priznal k daným vraždám zo 70. rokov.

"Každý z brazílskej ľavice, kto Cesareho Battistiho obraňoval, sa cíti frustrovaný a sklamaný. Nemal by som problém ospravedlniť sa talianskej ľavici a rodinám obetí," uviedol Lula. Dodal, že s Battistim sa nikdy osobne nestretol a iba počúval rady vtedajšieho brazílskeho ministra spravodlivosti Tarsa Genra, ktorý bol presvedčený, že bývalý militant je nevinný.
Cesare Battisti na archívnej foto z roku 2007.
Foto: TASR/AP

Battisti (65) spáchal vraždy počas takzvaných "rokov olova" v Taliansku v rámci neúspešného pokusu rozpútať v krajine komunistickú revolúciu.

Battistiho uväznili v roku 1979, ale o dva roky neskôr sa mu podarilo utiecť z väzenia, pričom počas života na úteku sa stal spisovateľom kriminálnych románov.

Po tom, ako krajne pravicový brazílsky politik a neskorší prezident Jair Bolsonaro počas svojej predvolebnej kampane v roku 2018 prisľúbil, že Battistiho "okamžite" vydá do Talianska, bývalý militant utiekol z krajiny.