Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Generálny prokurátor obvinil brazílskeho prezidenta z korupcie

Michel Temer Foto: TASR/AP

Oficiálne obvinenia súvisia s tajne zhotovenou audionahrávkou, ktorá údajne zachytila M. Temera, ako schvaľuje platby bývalému poslancovi Eduardovi Cunhovi, svedkovi v korupčnom vyšetrovaní.

Rio de Janeiro 19. mája (TASR) - Brazílsky generálny prokurátor Rodrigo Janot oficiálne obvinil prezidenta Michela Temera z korupcie a marenia spravodlivosti. Vyplýva to z vyšetrovania, ktoré dnes sprístupnil brazílsky najvyšší súd.

Podľa svedectva získaného dohodou s obžalobou prijal Temer v roku 2014, teda ešte pred tým, ako sa stal prezidentom, údajne úplatky vo výške 15 miliónov realov (štyri milióny eur). Mal ich dostať od brazílskej spoločnosti JBS, ktorá je podľa Wikipédie najväčším spracovateľom mäsa vo svete.

Uvedené svedectvo tiež tvrdí, že bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010) dostal od JBS na účty v daňových rajoch úplatky vo výške rovnajúcej sa 44,6 milióna eur, zatiaľ čo na účty bývalej prezidentky Dilmy Rousseffovej (2011-2016) boli prevedené úplatky vo výške 26,8 milióna eur. Obaja bývalí prezidenti opakovane vyhlásili, že sú nevinní.

Obvinenie úradujúceho prezidenta generálnym prokurátorom je vystupňovaním vyšetrovania korupcie v najväčšej latinskoamerickej krajine. Oficiálne obvinenia súvisia s tajne zhotovenou audionahrávkou, ktorá údajne zachytila Temera, ako schvaľuje platby bývalému poslancovi Eduardovi Cunhovi, svedkovi v korupčnom vyšetrovaní. Cunhu v marci odsúdili na 15 rokov väzenia za korupciu.

O zvukovej nahrávke informoval prvýkrát túto stredu denník O Globo, odvtedy otriasa korupčná aféra kreslom súčasného prezidenta.