Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Greenpeace chce novou kampaňou zachrániť chladničku sveta

ilustračná foto Foto: TASR/AP

Medzinárodná ochranárska organizácia začala na konferencii Rio+20 kampaň na ochranu Arktídy. Cieľom je získať milión podpisov.

Rio de Janeiro 21. júna (TASR) - Medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace dnes na konferencii OSN o trvalo udržateľnom rozvoji (Rio+20) v Brazílii odštartovala kampaň na ochranu Arktídy.

Úvod kampane podporili herci, rokové hviezdy a umelci. Šéf ochranárskej organizácie Kumi Naidoo povedal, že na Arktídu útočia ropné koncerny. Požadoval okamžitý zákaz ťažby ropy a priemyselného rybolovu v severnejších oblastiach.

"Arktída je chladničkou sveta," vysvetlil Naidoo. Dodal, že udržiava zem, aby bola chladnou, pretože odráža slnečné lúče. Cieľom kampane je zozbierať milión podpisov proti ničeniu Arktídy.

Keď bude podpisov milión, chce Greenpeace uložiť zoznam do vodotesnej kapsuly a ponoriť ju na severnom póle do hĺbky štyri kilometre pod ľad.

Podľa ochranárskej organizácie iniciatívu podpísali aj John Hurt, Robert Redford, Paul McCartney, Penelope Cruz, Richard Branson, Pedro Almódovar či Thom Yorke.