Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Brazílii sa zvýšil na 27

Záchranári, miestni obyvatelia a dobrovoľníci odstraňujú bahno a hľadajú ľudí v stredu 4. marca 2020 po zosuvoch pôdy spôsobených búrkou sprevádzanou intenzívnym dažďom, ktorá zasiahla v utorok pobrežné mesto Guarujá na juhovýchode Brazílie. Foto: TASR/AP

V meste Rio de Janeiro prišli o život počas uplynulého víkendu v dôsledku výkyvov počasia najmenej piati ľudia.

Rio de Janeiro 5. marca (TASR) - Na najmenej 27 stúpol vo štvrtok počet obetí zosuvov pôdy spôsobených búrkou sprevádzanou intenzívnym dažďom, ktorá v utorok zasiahla pobrežnú oblasť Baixada Santista na juhovýchode Brazílie. Podľa informácií miestnych hasičov zverejnených na Twitteri zostáva nezvestných 43 osôb, píše agentúra DPA.

V meste Guarujá bolo zničených približne 50 domov, čo znamená, že počet nezvestných a mŕtvych sa ešte môže zvýšiť, dodali predstavitelia hasičského zboru.

Stovky ľudí boli nútené opustiť svoje domovy. Miestni predstavitelia zabezpečovali pre ľudí humanitárnu pomoc vrátane pitnej vody, jedla, matracov a prikrývok.

Za dvanásť hodín od pondelku večera do utorku spadlo viac zrážok než sa očakávalo, že spadne za celý mesiac marec. V období od decembra do apríla spadne v južnej Brazílii tradične najviac zrážok z celého roka.

Juhovýchod Brazílie zasiahli tento rok prudké dažde, ktoré spôsobili opakované povodne a zosuvy pôdy. K najhoršiemu nešťastiu došlo v januári vo vnútrozemskom štáte Minas Gerais, kde pri zosuvoch pôdy zomreli v januári desiatky ľudí.

V meste Rio de Janeiro prišli o život počas uplynulého víkendu v dôsledku výkyvov počasia najmenej piati ľudia.