Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Brazília potvrdila prípad nakazenia vírusom zika cez transfúziu

Na snímke pohľad na vírus Zika. Foto: TASR/AP

Americký Červený kríž vyzval ešte v utorok potenciálnych darcov krvi, ktorí navštívili oblasti najviac zasiahnuté vírusom, aby najmenej 28 dní od svojho návratu nedarovali krv.


Brazília 4. februára (TASR) - Brazília dnes potvrdila prípad nakazenia vírusom zika prostredníctvom transfúzie krvi. Vírus, ktorý sa zvyčajne prenáša uštipnutím komára, tak vyvoláva čoraz väčšie obavy. Viaceré krajiny v súvislosti s nimi v uplynulých dňoch sprísnili proces darovania krvi, napísala agentúra Reuters.

Zdravotnícke úrady v priemyselnom meste Campinas ležiacom neďaleko Sao Paula potvrdili, že v tamojšej nemocnici sa v apríli minulého roka liečil pacient so strelnými poraneniami, ktorý sa po viacerých transfúziách nakazil vírusom zika. Pacient neskôr zomrel, podľahol však zraneniam a nie vírusu zika, uviedlo brazílske ministerstvo zdravotníctva.

U darcu kontaminovanej krvi sa neskôr prejavili symptómy, ktoré ziku tradične sprevádzajú. Lekári ich však najskôr považovali za tropickú horúčku, ktorá sa taktiež prenáša uštipnutím komára. Až výsledky nedávnych testov ukázali, že sa v skutočnosti nakazil práve vírusom zika.

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti. Prípady nakazenia zikou doposiaľ ohlásilo asi 30 krajín, konštatoval Reuters.

Brazília už sprísnila pokyny platiace pre tamojšie krvné banky. Na základe nich nebudú môcť 30 dní darovať krv ľudia, ktorí boli v minulosti nakazení zikou alebo tropickou horúčkou a stihli sa už zotaviť z takzvanej aktívnej fázy.

Americký Červený kríž vyzval ešte v utorok potenciálnych darcov krvi, ktorí navštívili oblasti najviac zasiahnuté vírusom, aby najmenej 28 dní od svojho návratu nedarovali krv. Riziko prenosu vírusu transfúziou krvi v Spojených štátoch však zároveň označil za "enormne" nízke.

Podobné odporúčanie dnes vydala aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Nakazenie vírusom zika sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži či bolesťami kĺbov. Tieto symptómy však odznejú v priebehu niekoľkých dní, maximálne jedného týždňa. Nakazeným novorodencom ale vírus pravdepodobne spôsobuje aj rôzne poruchy, v dôsledku ktorých viacerí zomrú alebo ostanú mentálne postihnutí. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek ani vakcína.