Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Brazília povolila v súvislosti so zikou vstup na súkromné pozemky

Brazílska prezidentka Dilmah Rousseffová Foto: TASR/AP

Opatrenie je súčasťou boja proti šíreniu komármi prenášaného vírusu zika, ktoré brazílska vláda označila za bezprostredné nebezpečenstvo pre verejné zdravie.

Rio de Janeiro 2. februára (TASR) - Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová povolila dnes zdravotníkom v prípade nutnosti vstup na súkromné pozemky, a to aj s použitím sily. Informovala o tom agentúra Reuters.

Opatrenie je súčasťou boja proti šíreniu komármi prenášaného vírusu zika, ktoré brazílska vláda označila za "bezprostredné nebezpečenstvo pre verejné zdravie".

Prezidentský dekrét, ktorý dnes zverejnili brazílske štátne médiá, umožňuje zdravotníkom vstúpiť do opustených verejných či súkromných objektov, prípadne aj do takých, v ktorých ich majitelia nie sú prítomní. Brazílske úrady sa totiž momentálne snažia objaviť, čo je pre komáre, ktoré vírus prenášajú, živnou pôdou.

Vírus zika sa veľmi rýchlo šíri naprieč celým americkým svetadielom a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti s ním vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti.

Hoci vedci vírus doposiaľ dostatočne nepreskúmali, viacerí odborníci sa domnievajú, že práve on je zodpovedný za nárast počtu novonarodených detí s abnormálne malými hlavičkami, defektom známym ako mikrocefália. Miestne úrady sa domnievajú, že v uplynulom období sa s takýmto defektom narodilo približne 4000 detí, a to prevažne na severovýchode Brazílie.